Avtomobilizem
06.04.2021 13:03
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Xiaomi bo izdelal svoj električni avtomobil in v trajnostno mobilnost vložil 10 milijard

Trg električnih avtomobilov bo kot kaže postal še bolj nabit s konkurenco, tokrat s še enim tehnološkim velikanom, Xiaomijem. Ta pripravlja velike investicije in uradno napoveduje vstop na trg.
Kitajski proizvajalec telefonov Xiaomi se vključuje v tekmo električnih vozil.
Kitajski proizvajalec telefonov Xiaomi se vključuje v tekmo električnih vozil.

Eden največjih proizvajalcev mobilnih telefonov na svetu zelo resno vstopa na področje e-mobilnosti. V torek, 30. marca, je kitajski tehnološki velikan Xiaomi naznanil, da bo v naslednjih desetih letih investiral 10 milijard ameriških dolarjev v posel električnih vozil.

Rivala Apple in Huawei, ki bi naj prav tako razvijala in gradila lasten električen avtomobil, pa za zdaj uradno še nista potrdila teh načrtov.

Xiaomi je potrdil, da bo zgradil povsem novo podjetje, ki se bo ukvarjalo samo z razvojem električnih vozil. Začetna investicija v novo napovedano hčerinsko podjetje Xiaomija pa bo znašala 10 milijard dolarjev. S tem zneskom Xiaomi napoveduje resen vstop na trg električnih vozil.

Lei Jun, glavni izvršni direktor Xiaomija je za BBC povedal: “To bo zadnji veliki projekt v mojem življenju“.

Glavni izvršni direktor Xiaomija, Lei Jun

Trg električnih vozil na Kitajskem skokovito raste

Xiaomi bo vstopil na trg poln konkurence. Kitajska se na vse kriplje trudi, da bi zmanjšala količino toplogrednih plinov, kar je za največjo nacijo po proizvodnji avtomobilov velik izziv.

Zahvaljujoč se vladnim subvencijam kitajski start-upi na področju e-mobilnosti, Nio, Li Auto in recimo tudi Xpeng, poročajo o rasti prodaje v letu 2020. Nio in Xpeng sta v 2020 v primerjavi z 2019 skoraj podvojila prodajo, medtem ko je Li Auto v 2020 prodal 32,624 avtomobilov. Glede na to, da je to prvo leto, ko Li Auto komercialno prodaja vozila, je to visoka številka.

Tudi Tesla se zaveda, kako pomemben in velik trg je Kitajska. Tam so s proizvodnjo začeli leta 2019, danes pa prodaja na Kitajskem predstavlja petino Teslinih prihodkov. Analitiki celo napovedujejo, da bi lahko Tesla leta 2022 samo na Kitajskem prodala milijon vozil. Razlog? Neverjetno povpraševanje.

O Applovem potencialnem samovozečem se avtomobilu je bilo v zadnjih mesecih precej govora. Ta bi naj nastal do leta 2024, Apple pa se je že pogovarjal s proizvajalci Hyundai, Kia in Nissan, da bi sklenil neko obliko partnerstva. Tehnološki velikan sicer uradno o tem vozilu ni govoril, je pa v zadnjem času patentiral nekaj avtomobilističnih komponent in idej, kar morda nakazuje, da bi Apple lahko resnično zgradil lastno, samovozeče vozilo.

Anonimni viri pa so za Reuters potrdili, da tudi Huawei pripravlja električno vozilo. Prvo bi lahko bilo nared že letos.

Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več