Igralne konzole
27.10.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

Xbox Series X: Odgovori na 25 ključnih vprašanj o novi konzoli

Xbox Series X: Odgovori na 25 ključnih vprašanj o novi konzoli
Xbox Series X: Odgovori na 25 ključnih vprašanj o novi konzoli

V zadnjih nekaj tednih se prvi “ekskluzivneži” že igrajo z letošnjo izdajo Microsoftove igralne konzole Xbox Series X. Prvi vtisi? Dokaj mešani občutki, kajti na eni strani je govora o signifikantnih izboljšavah, na drugi strani pa naj novi Xbox ne bi ravno navduševal, kot smo morda pričakovali.

Ne glede na vse, tukaj so odgovori na 25 glavnih vprašanj o konzoli, na katera je odgovarjal eden zgoraj omenjenih “srečnežev”, Chris Plante, novinar spletnega portala Polygon.

Kdaj bo konzola Xbox Series X uradno izšla?

Konzoli Xbox Series X in S bosta na voljo 10. novembra – če vam je seveda uspelo napravi prednaročiti. Glede na zadnje napovedi bo nekaj konzol v fizičnih trgovinah tudi ob izidu, je pa trenutno veliko odvisno od Covid-19 situacije na globalni ravni.

Koliko stane Xbox Series X?

Xbox Series X stane $499 (preračunanih 421 evrov), medtem ko Series S stane $299 (preračunanih 252 evrov).


Kako in kje lahko kupim Xbox Series X?

Na tej POVEZAVI najdete nabor strani, kjer je mogoč direkten nakup, poleg tega pa najdete še nekaj ostalih prodajalcev.

Koliko bo stal računalnik, ki bi se po zmogljivosti delovanja kosal s konzolo Xbox Series X?

Takšno direktno primerjavo je težko narediti. V teoriji bi lahko zgradil nekaj blizu Xbox Series X za več kot 1.000 evrov: to pomeni zadnja generacija grafične kartice Nvidia, disk NVMe SSD, 16 GB RAM-a in nekje srednjecenovni procesor. Ne glede na vse pa v nobenem primeru ne bi dobili glavnih prednosti, ki jih ima konzola pred računalnikom.

Ali je smiselno kupiti Xbox Series X, če že imam dober računalnik?

Odvisno od tega, kaj želite od igralne konzole. Če razmišljate o igranju Microsoftovih ekskluzivnih iger za Xbox, potem je računalnik (ki podpira večino, če ne celo vse) dovolj. Če pa želite dostopati do knjižnice iger originalne konzole Xbox in modela Xbox 360, ali želite igrati igre preko Xbox Game Pass dostopa, potem pa je Xbox Series X (ali cenejša, malce manj zmogljiva Series S) prav tako dobra opcija.

Ali vse “nazaj kompatibilne” igre delujejo na Xbox Series X?

V teoriji da, v praksi pa je stvar precej zakomplicirana. V času razvoja programa Xbox Series X je Microsoft postopoma odklepal na stotine “nazaj kompatibilnih” iger. Vse igre, ki so jih preizkusili, so tudi normalno delovale – pogosto celo bolje, kot na originalnih napravah. Ogromno iger bo še vedno postopoma postajalo dosegljivih in kompatibilnih, verjetno kar precej že do samega izida. Edino, kar nismo čisto prepričani, da bo na voljo ob izidu, so nekatere Kinect igre.

Bodo moji stari kontrolerji konzole Xbox One delovali?

Da, uradni kontrolerji bodo uporabni, poleg tega pa bi moralo biti kompatibilnih tudi večino (če ne celo vsi) “third-party” kontrolerjev.

Ali igre na Xbox Series X delujejo s hitrostjo večjo od 60 sličic na sekundo?

Na konzoli Xbox Series X lahko igramo igre s hitrostjo 120 sličic na sekundo, vendar za to potrebujemo pravo igro, pravo televizijo in pravi HDMI kabel. Najprej dobra novica: paket Xbox Series X že vsebuje kvaliteten kabel HDMI 2.1, kar pomeni, da ga ne bomo rabili takoj iskati na Amazonu. Slaba novica: predstavljena opcija deluje samo na novih, “high-end” televizijah, kot je recimo LG CX. Te televizije stanejo tudi več kot 1.000 evrov. Glede na izkušnje iz prve roke je igranje iger pri hitrosti 120 sličic na sekundo resnično zabavno, vendar vsekakor to ne pomeni, da moramo za to kupiti novo televizijo.

Ali lahko igramo igre s hitrostjo 120 sličic na sekundo na ekranu, ki to ne podpira?

Ne. Na primer, igra Dirt 5 ponudi opcijo igranja s hitrostjo 120 sličic na sekundo samo takrat, kot je konzola povezana s kompatibilno televizijo, preko 2.1 HDMI kabla. Sicer te opcije ni.

Ali Xbox Series X podpira Bluetooth ali USB slušalke?

Konzola Xbox Series X ne podpira Bluetooth avdia, podpira pa USB slušalke.

Bo Xbox Series X podpirala HDR 10+ in Dolby Vision?

Predstavnik Microsofta je za portal Polygon potrdil, da bo Xbox Series X podpirala HDR 10+.

Obstajajo informacije, ki pravijo, da naj bi se Series X in razširljivi spominski prostor precej segrevala. Kakšne so izkušnje iz prakse?

Novinar portala Polygon tega ni ugotovil, je pa ob tem poudaril, da le redko igra igre več kot dve do tri ure naenkrat. Morda je to večja težava pri tistih igralcih, ki dalj časa naenkrat igrajo igre.

Kako lastnost “Quick Resume” deluje v večigralskem načinu?

Chris Plante pravi, da je v spletnih igrah, ki jih je testiral, “Quick Resume” lastnost zastavljena tako, da igralca vrže v glavni meni. Kot dodaja mu je to pogosto prihranilo nekaj časa, da ni vedno znova zaganjal spletne igre, še vedno pa pravi, da ta lastnost najbolje deluje v “off-line” verzijah iger.

Ali lahko na enostaven način prenesem shranjene igre iz konzole Xbox One na Xbox Series X?

Najlažja varianta je, da vse shranjene igre prenesemo v oblak. Ko je Plante igral “nazaj-kompatibilne” igre na Xbox Series X, so se shranjene igre nalagale direktno, torej brez, da bi mu bilo potrebno karkoli razmišljati od ročnem prenosu. Po Microsoftovih podatkih bodo vse Xbox 360 shranjene igre brezplačno na voljo vsem Xbox uporabnikom in ne samo naročnikom na storitev Xbox Live Gold.

Kaj pa velikost? Je Xbox Series X resnično tako velika škatla?

Da, vendar ni spet tako velika, kot so mnogi pretiravali ob določenih prvih napovedih. Gledano vertikalno, Xbox Series X izgleda kot manjši računalnik, horizontalno pa izgleda kot igralna konzola, ki je dva-krat večja od klasičnih konzol. Ima sicer malce nenavaden profil, vendar bi težko rekli, da je ta grd.

Kakšna je konzola Xbox Series X v primerjavi z ostalimi predmeti v klasičnem gospodinjstvu?

Takole na prvi pogled izgleda, kot manjša škatla.

Je 1 TB pomnilniškega prostora dovolj?

Za začetek, zagotovo. Za zdaj naj ne bi bilo novih iger, prav tako pa “nazaj-kompatibilne” igre na cenovno dostopnih SSD diskih delujejo povsem dobro. Kar pa se tiče pomnilniškega prostora na dolgi rok, 1 TB verjetno ne bo dovolj.

Kako težko je prenesti igre iz zunanjega trdega diska na Xbox Series X SSD disk?

Je sicer zelo enostavno, vendar pa je tudi dovolj hitro samo, če uporabljate optimalen trdi disk. Testiranja so recimo pokazala, da se igra Call of Duty: Modern Warfare (2019) na Xbox Series X prenese v približno devetih minutah. V primeru uporabe mehaničnega trdega diska pa je prenos potekal nekaj več kot 20 minut.

Omenjen je bil zunanji trdi disk. Ali moram kupiti SSD disk za shranjevanje “nazaj kompatibilnih” iger?

Da. Glede na raziskave in teste Digital Foundryja “nazaj kompatibilne” igre ne izkoriščajo prednosti, ki jih nudi “Velocity Architecture” pri Series X. Ugotovili so, da sta tako SATA SSD in NVMe SSD imela približno enake časa nalaganja, kot skoraj identični, novejši in dražji uradni Xbox zunanji NVMe SSD.

Torej, kateri SSD kupiti za “nazaj kompatibilne” igre?

Če gre verjeti testom Digital Foundryja, potem je TO pravi SSD disk, za katerega boste verjetno potrebovali SATA-to-USB konektor. Ta drugi kabel ni sicer iste znamke, kot je bil uporabljen v testih Digital Foundryja, vendar se zdi, da je to hitrejša opcija.

Kako dolga sta Xbox Series X napajalni in HDMI kabel, ki sta vključena v paket?

Napajalni kabel je dolg približno 1,5 metra, medtem ko je HDMI kabel dolg slaba dva metra.

Kako glasna postane konzola Xbox Series X med igranjem grafično zahtevne igre?

Med vsemi dosedanjimi testiranji je bila konzola presenetljivo tiha. Glede na izkušnje s prejšnjimi izdajami konzol bo trajalo nekaj mesecev, preden nova izdaja začne oddajati zvoke. Kar nekaj uporabnikov konzole PlayStation 4 poroča o tem, da je na začetku bila konzola praktično neslišna, medtem ko zdaj močno ropota.

Kakšen vonj in okus ima Xbox Series X?

Dejansko je veliko ljudi po različnih forumih spraševalo vprašanja v tem smislu. Plante pravi, da Xbox Series X diši po sveži plastenki vode, medtem ko okusa ni preizkusil.

Kaj pomeni X v Xbox in ali je pomen isti, kot pri X v Series X?

Za odgovor na to vprašanje še čakamo pojasnila s strani Microsofta.

Vas zanima več iz te teme?
Xbox konzole

Prijavi napako v članku