Računalništvo, telefonija
29.05.2017 09:42
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Soustanovitelj Appla stavi na Teslo in ne na Apple

Prestižni električni avtomobili Tesla bodo postali dostopni širši množici.
Prestižni električni avtomobili Tesla bodo postali dostopni širši množici.

Steve Wozniak, eden izmed soustanoviteljev podjetja Apple, se pogosto pojavlja v medijih in deli svoja razmišljanja o prihodnosti tehnološkega razvoja. Ob tem je velikokrat kritičen, zgodi pa se tudi, da vsake toliko spremeni svoje mnenje. Nazadnje se je to zgodilo v primeru pametne ure Apple Watch, ki jo je Wozniak najprej kritiziral, nato pa javno pohvalil kot izjemen produkt, ki mu pomaga pri vsakdanjih opravilih in tako olajša življenje. Vendar pa Apple z njegove strani ni bil vedno deležen pohval. Ravno nasprotno. Velikokrat se Woz, kakor se glasi njegov nadimek, pritožuje nad podjetjem katerega je soustanovil, osnova pritožb pa je v večini primerov pomanjkanje novih produktov.

Pa da ne bo pomote, da je Woz zgolj zagrenjen nekdanji uslužbenec. Ne. Woz ni kritičen le do Appla, ampak ima enako mnenje tudi o Googlu, Facebooku ali Microsoftu. Težavo namreč vidi v tem, da velika podjetja ne znajo več predstaviti inovativnih novih produktov. Tveganja so za njih težje sprejemljiva, s tem pa verjetnost, da bodo predstavila kaj revolucionarnega, zelo majhna. Edino podjetje, ki bi po njegovem mnenju lahko predstavilo nekaj resnično novega in razburljivega, je Tesla.

Pri Tesli so tvegali zelo veliko, ko so se lotili razvoja avtomobila Model S. Premijsko vozilo na električni pogon z vidika stroškov razvoja in predvsem končne cene na trgu ni imelo veliko smisla. To je bil zelo verjetno tudi glavni razlog, zakaj se njegovega razvoja niso lotili v že obstoječih podjetjih na trgu električnih vozil. In ravno to je na koncu pomenilo, da je Tesla na trgu ponudil nekaj novega in svežega.

Dosedanje aktivnosti Tesle potrjujejo domenovo Woza, saj se podjetje ves čas loteva ambicioznih projektov, s katerimi želi v prvi vrsti končati odvisnost od nafte in preiti na električno energijo, ki ne onesnažuje okolja in je hkrati dostopnejša kot katerikoli drug vir energije.


Prijavi napako v članku