Programska oprema
08.12.2005 11:46

Deli z drugimi:

Share

Windows Server 2003 R2 omogoča podjetjem z manj narediti več


Windows Server 2003 R2 ni od muh!

Microsoft je najavil, da je v proizvodnjo predal strežniški operacijski sistem Windows Server 2003 R2. Windows Server 2003 R2 temelji na preverjeni zanesljivosti in varnosti Windows Serverja 2003 ter prinaša nove možnosti in prednosti za ključna področja uporabe. Z uporabo novega strežniškega operacijskega sistema bodo podjetja poenostavila upravljanje informacijskih tehnologij in povečala učinkovitost svojih zaposlenih. Poleg tega Windows Server 2003 R2 nudi tudi napredne možnosti na področjih virtualizacije, upravljanja in varnosti.

Microsoft je najavil, da je v proizvodnjo predal strežniški operacijski sistem Windows Server 2003 R2. Sistem temelji na operacijskem sistemu Windows Server 2003 s servisnim paketom Service Pack 1 ter prinaša nove zmogljivosti na področjih upravljanja podružnic, upravljanja z identiteto in dostopom do storitev, virtualizacije, shranjevanja podatkov in spletnih tehnologij. Izdelek bo strankam predvidoma na voljo v 60 dneh.

»Windows Server 2003 R2 temelji na preverjeni zanesljivosti in varnosti Windows Serverja 2003 ter prinaša nove možnosti in prednosti za ključna področja uporabe,« je povedal Bob Muglia, višji podpredsednik skupine za strežnike in razvojna orodja pri Microsoftu. »R2 našim strankam nudi nove možnosti za zniževanje stroškov, zmanjševanje kompleksnosti in povečevanje storilnosti končnih uporabnikov ter povečevanje strateške vrednosti informacijskih sistemov.«
Pravi strežnik za različne namene: poenostavljeno upravljanje malih podjetij in podružnic
V Združenih državah Amerike je na oddaljenih lokacijah, povezanimi s sedežem podjetij, skoraj 25 odstotkov nameščenih strežnikov x86. Tovrstne podružnice večinoma uporabljajo infrastrukturo na platformi Windows ter zahtevajo dodatne vire in upravljanje, s katerimi se zagotavlja visoka zmogljivost omrežja in aplikacije. Windows Server 2003 R2 s hitrejšo replikacijo podatkov in naprednimi tehnologijami za stiskanje podatkov podružnicam omogoča, da omilijo težave, ki jih povzročata omejena omrežna pasovna širina in pomanjkanje zaposlenih v informacijski podpori. Tako podjetja izboljšajo zmogljivost strežnikov v podružnicah in povečajo storilnost zaposlenih.

Microsoft v drugem četrtletju leta 2006 načrtuje predstavitev rešitve Microsoft Windows Small Business Server 2003 R2. SBS 2003 R2 bo malim podjetjem pomagal izboljšati storilnost, saj bo omogočal samodejno upravljanje posodabljanja računalnikov preko omrežja in povečane omejitve velikosti poštnih nabiralnikov. Hkrati bo nudil tehnologijo SQL Server 2005 Workgroup Edition za uporabnike različice SBS 2003 R2 Premium Edition in razširjene licence dostopa odjemalcev za dostop do dodatnih strežnikov Microsoft Exchange 2003 in SQL Server 2005 Workgroup Edition v omrežju SBS 2003 R2.

Kot del programa tehnološkega zagotovila Technology Guarantee, ki se bo pričel 1. marca 2006, bodo uporabniki v omejenem obdobju ob nakupu SBS-ja 2003 od proizvajalca strojne opreme dobili priložnost pridobiti nadgradnjo SBS 2003 R2 za osnovne stroške pošiljanja in obdelave.

Dinamični sistemi in samodejno upravljanje: virtualizacija in specifikacija spletnih storitev WS-Management
Virtualizacija je ključna tehnologija za preseganje omejitev fizične infrastrukture, s katerimi se srečujejo informacijski oddelki. Z virtualizacijo je mogoče vzpostaviti bolj prilagodljive in dinamične informacijske sisteme, ki se učinkoviteje odzivajo na poslovne spremembe. Pri implementaciji v navezi s strežnikom Microsoft Virtual Server 2005 R2 omogoča Windows Server 2003 R2 s konsolidacijo strežnikov, migracijo starejših aplikacij in preizkušanjem programske opreme povečanje operativne učinkovitosti.

Windows Server 2003 R2 vključuje tudi podporo za specifikacijo spletnih storitev WS-Management, ki naslavlja kompleksnost in stroške upravljanja informacijske infrastrukture. Različnim sistemom nudi enoten način za zbiranje in izmenjavo upravljavskih podatkov.

Univerzalno distribuirano shranjevanje podatkov: učinkovito upravljanje s shranjenimi podatki
Windows Server 2003 R2 nudi nova orodja za upravljanje s podatki, s katerimi uporabniki izboljšajo izkoristek diskov, upravljajo in nadzorujejo porabo diskovnega prostora glede na potrebe uporabnikov, preprečujejo shranjevanje določenih vrst datotek ter preprosto nastavijo in dodeljujejo omrežja za shranjevanje podatkov, ki temeljijo na tehnologijah Internet Small Computer System Interface (iSCSI) ali Fibre Channel.

Microsoft je v proizvodnjo predal tudi Windows Storage Server 2003 R2, ki temelji na strežniškem operacijskem sistemu Windows Server 2003 R2. Gre za posebej prilagojen tiskalniški in datotečni strežnik s številnimi novimi možnostmi, kot sta iskanje po dokumentih in vgrajena podpora skupinskemu delu preko storitev Windows SharePoint Services. V prvi polovici leta 2006 bodo proizvajalci strojne opreme Dell, HP, Iomega, LeftHand Networks in Tacit Networks predstavili rešitve za shranjevanje izdelkov, ki temeljijo na Windows Storage Serverju 2003 R2.
Neprofitna organizacija za opravljanje meritev Standard Performance Evaluation je predstavila meritve Network File System (NFS), ki so pokazale, da je Windows Storage Server 2003 R2 Enterprise Edition na štiriprocesorskem strežniku HP ProLiant Storage Server dosegel 22.416 operacij v sekundi. Ta rezultat kaže, da Windows Storage Server 2003 R2 dosega boljšo zmogljivost na področju NFS kot posebej prilagojene omrežne rešitve za shranjevanje podatkov. Windows Server 2003 je že uveljavljen vodilni operacijski sistem na področju protokola CIFS/SMB (Common Internet File System/Server Message Block).

Povezani sistemi: zmogljiva spletna platforma in združljivost z okolji UNIX
Windows Server 2003 R2 strankam omogoča učinkovito razširitev svoje poslovne infrastrukture na splet, istočasno pa znižuje razvojne stroške in stroške upravljanja. V strežnik sta vključena ogrodje Microsoft .NET Framework 2.0 in tehnologija ASP.NET 2.0, ki v povezavi s storitvami Windows SharePoint Services in Internet Information Services (IIS) 6.0 nudita varno, zanesljivo in razširljivo spletno platformo.

Windows Server 2003 R2 nudi tudi popolno paleto storitev, ki omogočajo povezovanje okolij Windows in UNIX. S temi možnostmi lahko informacijski strokovnjaki orodja in aplikacijsko kodo iz okolij UNIX prenesejo na platformo Windows ter zagotovijo avtentikacijo, izmenjavo datotek in upravljanje z identiteto na več platformah. Tako podjetja ohranijo svoja obstoječa vlaganja v aplikacije UNIX in s tehnologijo Windows nadgradijo svojo programsko kodo v okoljih UNIX.

Varen dostop od koderkoli: preprostejše upravljanje z dostopom do storitev in identiteto
S tehnologijami Active Directory Federation Services (ADFS), Active Directory Application Mode (ADAM) in Identity Management for UNIX nudi Windows Server 2003 R2 možnosti za razširitev nadzora nad identitetami uporabnikov za skupno delo znotraj podjetja in z zunanjimi sodelavci. Uporabniki strežnika tako bolj varno sodelujejo s svojimi partnerji in izboljšajo skladnost s predpisi. Z uporabo enotne prijave v sistem pa zagotovijo višjo storilnost uporabnikov ter uporabijo standardne spletne storitve za zagotavljanje združljivosti heterogenih sistemov.


Prijavi napako v članku