Operacijski sistemi
20.05.2021 17:26

Deli z drugimi:

Share

Windows ima že vgrajeno zaščito pred izsiljevalskim virusom

Ali ste vedeli, da ima operacijski sistem Windows 10 že vgrajeno zaščito pred izsiljevalskim virusom, bolj znanim pod imenom ransomware?

Tako je. Kljub temu, da imate že naložen protivirusni program in za njega sploh ne veste (Windows Defender), imate prav tako že nameščeno zaščito pred izsiljevalskim virusom, bolj znanim pod imenom ransomware. Takšen virus je na primer v preteklem tednu onemogočil oskrbo z gorivom v ZDA in od države pridobil več kot 5 milijonov ameriških dolarjev (okrog 4,1 milijona evrov).

Za tiste, ki tega virusa ne poznate, gre za virus, katerega uporabnik nevede prenese na svoj računalnik, po navadi v priponki elektronske pošte, ter ga tudi odpre, ta pa nato šifrira vse datoteke na vašem računalniku in v zameno zahteva odkupnino v kriptovaluti Bitcoin.

V letu 2020 je povprečna odkupnina znašala 312.493 dolarjev (257.230 evrov), največja odkupnina pa je znašala kar neverjetnih 10 milijonov dolarjev (okrog 8,2 milijona evrov).

Windows 10 v sklopu svojega protivirusnega programa Windows Defender pa svoje uporabnike že ščiti pred takšnim napadom. Vse, kar je potrebno narediti je, da v Windowsovo iskalno vrstico vtipkamo “Zaščita pred izkoriščanjem”, in že smo v nastavitvah.

Pri testiranju te zaščite je YouTube kanal pod imenom PC Security Channel zasledil, da je v primeru povezave z internetom zaščita veliko boljša, kot v primeru, da računalnik z internetom ni povezan.

Vas zanima več iz te teme?
Računalniški virus

Prijavi napako v članku