Operacijski sistemi
17.10.2011 12:58
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 7 končno potlačil XP

Windows XP je "OUT"!
Windows XP je "OUT"!

Podjetje Microsoft je z operacijskim sistemom Windows 7 zadel v polno, saj ga, za razliko od Viste, uporabniki v veliki meri le hvalijo. Po dobrih dveh letih je novemu operacijskemu sistemu vendarle uspel veliki met, saj je število njegovih uporabnikov preseglo število tistih, ki še vedno prisegajo na zastarela Okna XP. Raziskava analitskega podjetja StatCounter je namreč pokazala, da operacijski sistem Windows 7 obvladuje 40,2 odstotkov trga, medtem ko na Windows XP prisega le še okoli 38,8 odstotkov računalničarjev širom sveta.

Število uporabnikov več kot desetletje starega operacijskega sistema Windows XP se je v dobrem letu dni zmanjšalo za dobrih 28 odstotnih točk (iz 67,6 odstotkov na 38,8 odstotkov). Operacijski sistem Windows 7 pa je v enakem obdobju pridobil 38 odstotnih točk uporabnikov (iz 2,2 odstotka na 40,2 odstotkov). Nepriljubljena Vista je v letu dni izgubila slabih 13 odstotkov trga. Danes jo uporablja le še dobrih 11 odstotkov vseh računalničarjev.

Del uporabnikov, ki so prisegali na Microsoftova operacijska sistema Windows XP in Windows Vista, je pridobil konkurenčni MacOS X. Število uporabnikov Applovega operacijskega sistema je namreč v letu dni naraslo za 2,2 odstotni točki oziroma iz 4,7 odstotkov na 7,2 odstotkov. Najslabše med vsemi gre odprtokodnemu operacijskemu sistemu Linux. Ta namreč obvladuje le 0,82 odstotkov svetovnega trga. Ta je v primerjavi z enakim obdobjem lani sicer pridobil 0,14 odstotnih točk uporabnikov (iz 0,68 odstotkov na 0,82 odstotkov). Na katerega pa prisegate vi?

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku