Operacijski sistemi
24.09.2021 15:19
Posodobljeno 11 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Windows 11 z vrhunskimi funkcijami prihaja 5. oktobra

Windows 11 prinaša kar nekaj novosti, ki vas bodo navdušile.
Windows 11 prinaša kar nekaj novosti, ki vas bodo navdušile.

Bliža se 5. oktober in z njim izid Windows 11. Ta dan je mejnik, ko bodo prvi računalniki z operacijskim sistemom Windows 10 prejeli obvestilo o brezplačni nadgradnji. S tem dnem bodo tudi na prodajnih policah razstavili prve računalnike, ki bodo imeli prednaložen Windows 11.

Računalniki imajo v naših življenjih večjo vlogo kot kadar koli prej, in ker se pri podjetju Microsoft tega zavedajo, bo Windows 11 še povečal vašo produktivnost in navdahnil vašo ustvarjalnost. Nov Windows 11 je ustvarjen zato, da vam približa vse tisto, kar imate radi.

Ključnih izboljšav je kar nekaj, zato pojdimo po vrsti. Navdušeni boste!

Najprej najbolj očitno in vidno na prvi pogled: prenovljen dizajn in zvoki so sodobni, sveži in čisti, kar daje občutek lahkotnosti in umirjenost. Hkrati nova različica operacijskega sistema v središče postavlja uporabnika in njegovo vsebino. Uporaba oblaka in Microsoft 365 za prikaz nedavno odprtih datotek, ne glede na to, v kateri napravi ste jih gledali, pa je prva izmed vrste novosti, ki bodo uporabniško izkušnjo dvignili v oblake.

»Snap Layouts« so novi nabori možnosti postavitve, ki okna aplikacije premaknejo v različne položaje oziroma postavitve na zaslonu. Tako lahko na primer razporedite dve okni drugega ob drugem ali pa več oken enostavno postavite drugega na drugega in podobno.

»Snap Groups« pa sprejmejo določeno postavitev in združijo okna. Z združevanjem oken jih lahko preprosto zmanjšate in znova prikažete z enim klikom. Na ta način lahko določate optimalni prikaz vsebin na zaslonu.

Enostaven dostop do Microsoft Teams

Klepet Microsoft Teams je časom primerno integriran v opravilno vrstico ter tako omogoča hitrejši način povezovanja s ljudmi, ki so vam najbolj pomembni. Windows 11 je narejen za sedanjost z mislijo na prihodnost.

»Widgets« so novi prilagojeni viri, ki jih poganja umetna inteligenca ter omogočajo hitrejši dostop do za vas pomembnih informacij. So »majhne aplikacije«, ki tečejo na namizju, prikazujejo, kar vam je najbolj pomembno in poskrbijo za odlično uporabniško izkušnjo.

In prav za uporabniško izkušnjo potrebujemo tudi brskalnik, ki bo delal za nas. Za to so poskrbeli z vrhunskimi zmogljivostmi, hitrostjo in produktivnostjo brskalnika Microsoft Edge – da boste v spletu naredili več, hitreje in bolje.

Ne samo posel, tudi vrhunska zabava

Windows 11 pa ne bo skrbel zgolj za posel, saj je to tudi najboljši Windows doslej za igranje iger in bo izrabil ves potencial strojne opreme vašega računalnika s tehnologijami, kot so DirectX12 Ultimate, DirectStorage in Auto HDR.

Z Windows 11 prihaja tudi nova spletna trgovina Microsoft Store, prenovljena in s popolnoma novo zasnovo, ki olajša iskanje in odkrivanje najljubših aplikacij, iger, oddaj in filmov na enem zaupanja vrednem mestu. Kmalu lahko pričakujemo tudi možnost prenosa aplikacij z mobilnega operacijskega sistema Android na Windows.

Nov Windows je najbolj ekskluzivna različica tega operacijskega sistema do zdaj – z novimi izboljšavami dostopnosti in tudi z mislijo na uporabnike s telesnimi okvarami.

Najboljše, kar lahko ponudi računalniški svet

Poleg tega Windows 11 odpira tudi nove priložnosti za razvijalce in ustvarjalce. Tako bodo lahko svoje aplikacije prenesli v Microsoft Store trgovino, izboljšali aplikacije z novimi orodji in izboljšali izkušnjo uporabnikov. Nov operacijski sistem podjetja Microsoft je optimiziran za hitrost in učinkovitost, izboljšana je izkušnja na dotik, izkušnja digitalnega peresa in glasovni ukazi. Je sistem, ki je prilagojen hibridnemu delu, oblikovno in uporabniško.

K temu, da bo novi operacijski sistem najboljše, kar lahko ponudi računalniški svet, je močno pripomogla skupnost Windows Insider. Odkar je junija izšla prva različica Insider Preview Build, je šlo za sodelovanje in povratne informacije brez primere. Pri Microsoftu iskreno cenijo trud in energijo ter navdušenje celotne skupnosti.

Nadgradnja bo potekala postopoma

Brezplačna nadgradnja sistema Windows se, kot smo že vajeni, izvaja po korakih. Prvi uporabniki jo bodo, kot rečeno, prejeli 5. oktobra. Pri Microsoftu se namreč trudijo, da ponudijo najboljšo možno izkušnjo. Vse naprave, na katere bo možno namestiti Windows 11, naj bi ga predvidoma prejele do sredine leta 2022. Naprava bo uporabnika samodejno obvestila o možnosti nadgradnje, ko bo ta na voljo. Vedno pa lahko tudi ročno preverite, ali je Windows 11 za vašo napravo že nared. Kako? Nastavitve –> Posodobitev in varnost –> Preveri, ali so na voljo posodobitve.

Več na www.microsoft.com/sl-si/windows/windows-11


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem Microsoft

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MICROSOFT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MICROSOFT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Microsoft

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MICROSOFT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSTATEXT d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana,
InstaText je visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja predvsem z umetno inteligenco in obdelavo naravnega jezika. Specializirani so za razvoj storitev avtomatiziranega izboljševanja ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več