Računalništvo, telefonija
07.04.2018 09:21

Deli z drugimi:

Share

Windows 10 za ARM kmalu s podporo za 64-bitne aplikacije?

Glavna odlika prenosnika HP Envy x2 ni zmogljivost ampak dolga avtonomija delovanja.
Glavna odlika prenosnika HP Envy x2 ni zmogljivost ampak dolga avtonomija delovanja.

Microsoft je pred dobrim letom dni predstavil prvi računalniški sistem z operacijskim sistemom Windows 10, ki je za preračunavanje podatkov uporabljal procesor s sredicami podjetja ARM. To pomeni, da so s tem mobilne in druge naprave s sredicami ARM postale povsem primerljive z osebnimi računalniškimi sistemi. Ker ti procesorji (predvsem izdelki podjetja Qualcomm) poganjajo običajno različico sistema Windows, to pomeni, da lahko poganjajo prav vse aplikacije, pripravljene za platformo x86 oziroma 32-bitne različice. Kmalu pa naj bi se to spremenilo in sicer na bolje.

Ker se za pripravo računalnikov s procesorji ARM, ki poganjajo Windows 10, odloča vse več vodilnih proizvajalcev, so pri podjetju Microsoft najavili, da bodo njihov operacijski sistem Windows 10 za ARM kmalu znatno izboljšali. Ta naj bi kmalu namreč dobil podporo za poganjanje 64-bitnih aplikacij, kar ga bo po oceni strokovnjakov naredilo še uporabnejšega. Poleg tega naj bi postalo hitrejše tudi delovanje nameščenih aplikacij, kar je trenutno največja hiba osebnih računalnikov s procesorji ARM, saj ti po zmogljivosti močno zaostajajo za klasičnimi računalniki.

Kdaj bo podjetje Microsoft operacijskemu sistemu Windows 10 za osebne računalnike s procesorji ARM omogočil poganjanje 64-bitnih aplikacij trenutno še ni znano. To naj bi bilo razkrito že maja letos in sicer v okviru razvijalske konference Microsoft Build 2018 (http://msft.social/F1IEcK).


Prijavi napako v članku