Računalništvo, telefonija
27.07.2019 08:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija, ki se skriva za tenisom

.. Vsako leto se na tisoče teniških navdušencev odpravi v London, da bi si v živo ogledali najboljše svetovne igralce tenisa. Mnogi pa niti ne pomislijo, kakšna tehnologija se skriva za vsem dogajanjem ..
Tehnologija, ki se skriva za tenisom
Tehnologija, ki se skriva za tenisom

Postati prvak Wimbledona je nekaj prav posebnega, ne samo za igralce, temveč je turnir edinstvena izkušnja tudi za gledalce in organizatorje. Medtem ko večino obiskovalcev pride na Wimbledon, da bi videli Rogerja Federerja, Sereno Williams in ostale, mnogi niti ne pomislijo, kakšna tehnologija se skriva za vsem tem bliščem.


Od umetne inteligence za analizo tekem do “Hawk-Eye” tehnologije, ki poskrbi za natančno določanje točk. Wimbledon je torej poln futuristične tehnologije, ki pogosto ostane spregledana. Pa si poglejmo, kaj točno se dogaja v zakulisju enega najprestižnejših teniških turnirjev, ki nam bo letos ostal še posebej v spominu zaradi epskega finala med Rogerjem Federerjem in Novakom Đokovićem.


Ključni trenutki tekem s pomočjo umetne inteligence

Zadnjih 30 let IBM sodeluje s All England Lawn Tennis Club (AELTC), da bi na turnir pripeljal karseda pametno tehnologijo. Letos se je IBM odločil, da uporabi svoj sistem umetne inteligence Watson, s katerim je gledalcem ponujal ključne trenutke tekem. Watson se je naučil prepoznavati ključne trenutke tekem s pomočjo analize zvoka in slike.


To med drugim vključuje vse: od glasnosti navijanja, splošnega vzdušja, do zelo podrobnih in specifičnih gest, ki jih imajo igralci na svojih obrazih v najbolj napetih trenutkih. Watson Acoustic, IBM-ov sistem analize zvoka, je sposoben celo prepoznavati trenutke, ko se žogica dotakne loparja, s čimer gledalcem ponudi bolj natančne video prikaze tekem. Če se sprašujete, zakaj je tak sistem pomemben, je odgovor sila preprost. Namesto ljudi vso analizo opravi sistem.


Progresivna spletna aplikacija

IBM je med drugim razvil tudi prav posebno progresivno spletno aplikacijo za Wimbledon 2019. Aplikacija je bila brezplačna za uporabo tako za operacijski sistem iOS kot Android – tudi v območjih s slabšo povezavo in na manj naprednih mobilnih napravah.


IBM je pojasnil: “Nova progresivna aplikacija je narejena tako, da vsem obiskovalcem nudi kakovostno izkušnjo vsega dogajanja na igriščih Wimbledona. Poskrbeli smo za to, da nihče ne bo zamudil niti enega trenutka turnirja.”


“Hawk-Eye”

Ena ključnih tehnologij, za katero so verjetno hvaležni praktično vsi igralci, je t. i. “Hawk-Eye”. V Wibledonu se dotična tehnologija uporablja od leta 2007, vsem igralcem pa omogoča, da zahtevajo preverjanje točk na meji linij.

Sistem je sestavljen iz desetihih kamer, ki so postavljene po igrišču in zajemajo 60 visokoresolucijskih fotografij na sekundo. Ko igralec zahteva “hawk-eye” pregled točke, centralni sistem takoj analizira let žogice in odloči, ali je bila žogica v polju ali izven njega. Ne glede na natančnost sistema, pa ta nikakor ni idealen. Študija, ki so jo izvedli na Univerzi v Cardiffu leta 2008 pravi, da se lahko sistem zmoti tudi do 10 mm.


Umetno inteligentna kiber varnost

Wimbledon velja za enega najbolj priljubljenih športnih dogodkov na svetu, zato ne preseneča, da ga pogosto napadajo hekerji. Lansko leto je IBM med turnirjem zaznal več kot 200 milijonov sumljivih varnostnih aktivnosti.


Alexandra Willis, vodja komunikacije, vsebine in digitalnih kanalov, AELTC, pravi: “Kljub temu, da imamo za pripravo Wimbledona celo leto, imamo zgolj dva tedna, da stvari izpeljemo tako kot je treba. Takrat je v nas uprtih na milijone pogledov”.


“Kiber napad v času teh dveh tednov bi za celoten Wimbledon pomenil grožnjo blagovni znamki. Ker je Wimbledon pomemben del Velike Britanije in njene identitete, bi potencialno uspešen hekerski vdor lahko pomenil še veliko več kot zgolj napad na teniški dogodek”, je še dodala Willisova.


Od leta 2017 IBM uporablja Watsona za odkrivanje groženj, s tem pa omogoča varnostni službi hitro reakcijo in večjo učinkovitost. Ko sistem zazna nevarnost, umetna inteligenca analitikom ponudi opis grožnje in predloge reagiranja. Martin Borrett, CTO, IBM Evropa pravi: “Tam, kjer bi za analizo potrebovali 60 minut, Watson reagira in ponudi rešitev v eni minuti”.


Prijavi napako v članku