Računalništvo, telefonija
05.01.2012 14:11
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Wikipedia rešena – za leto dni

Obstoj brezplačne enciklopedije Wikipedia je v zelo veliki meri odvisen od dobrodelnosti uporabnikov svojih storitev.
Obstoj brezplačne enciklopedije Wikipedia je v zelo veliki meri odvisen od dobrodelnosti uporabnikov svojih storitev.

Na svetu ga verjetno ni računalničarja, ki ne bi poznal spletne enciklopedije znanja Wikipedia. Vse več uporabnikov namreč želi prispevati svoj delež k razširitvi brezplačne baze znanja. Wikipedia je z leti postala največja brezplačna enciklopedija na spletu, ki je v prvi vrsti namenjena izobraževanju in informiranju računalničarjev vseh starosti.

Za razvoj in delovanje največje brezplačne enciklopedije na spletu skrbi organizacija Wikimedia Fundation. Ker gre tu za neprofitno organizacijo, se ta financira izključno iz prostovoljnih prispevkov in ne iz naslova reklamnih oglasov, kot to počno podjetja kot so Google, Facebook, Yahoo! in druga. Zaradi porasta števila uporabnikov (okoli 400 milijonov na mesec), se je Wikipedia pred kratkim znašla na robu preživetja, saj vzdrževanje tovrstnega sistema zahteva visoka finančna sredstva.

V reševanje Wikipedia se je pred časom vključil celo njen ustanovitelj, Jimmy Wales in drugi pomembnejši člani organizacije Wikimedia Fundation. Na srečo so bili ti pri svoji nameri uspešni, saj jim je uspelo s pomočjo zvestih uporabnikov preko prostovoljnih donacij zbrati preračunanih 15 milijonov evrov. Zbrani denar naj bi zadoščal za eno leto brezskrbnega delovanja največje brezplačne enciklopedije na spletu. Mi seveda ob tem upamo, da jim bo zadostno vsoto denarja uspelo zbrati tudi konec letošnjega leta. Če jo že uporabljate, bi bilo morda smotrno, da tudi vi opravite manjšo donacijo za dobrobit Wikipedie.


Prijavi napako v članku