Računalništvo, telefonija
26.09.2020 08:00
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Wikipedia bo prvič po desetih letih spremenila izgled strani

Wikipedia bo prvič spremenila izgled strani
Wikipedia bo prvič spremenila izgled strani

Vsem dobro poznana Wikipedia, izredno pomemben del spletne kulture v zadnjih dvajsetih letih, prvič po desetih letih dobiva novi izgled. Ta bi naj bil dokončan do konca leta 2021. Se že veselite ali bi raje, da ostane tako, kot je?

Wikipedia nudi na milijone besedilnih, “crowd-sourced” enciklopedičnih vnosov, uporabniki pa lahko v vsebinah uživamo na računalniku, tablici ali telefonu. Zdaj so se odločili, da prvič po desetih letih spremenijo izgled strani, ki naj bi bil bolj uporabniku prijazen in prilagodljiv.

Vse predložene nove lastnosti si lahko ogledate na povezavi http://bit.ly/nova-wiki, kjer najdete tudi nekaj animiranih GIF-ov, kako bi vse skupaj lahko izgledalo. Menimo, da velja posebej izpostaviti novost pri postavitvi samih vsebin, ki so, roko na srce, zdaj precej monotono postavljene. Po vsej verjetnosti bo po novem v skrajnem desnem zgornjem kotu spustni meni, kjer bomo lahko z nekaj kliki prišli do želene sekcije vsebine, ne da bi nam bilo treba brskati po celotni strani.

Ena od sprememb naj bi bila tudi v levem stranskem meniju, ki ga trenutno ne moremo zapreti ali skriti. Uporabniki bomo z novim dizajnom lahko naredili točno to, s tem pa bomo lahko minimizirali distrakcije in omejili nerelevantno vsebino in povezave, ki sedaj polnijo prostor na levi. Wikipedia bo po novem imela tudi hitri “one-click” gumb, s katerim bomo lahko spreminjali jezik spletne strani. Pričakujemo, do bo Wikipedia izboljšala tudi “in-site” iskalnik, s katerim bomo lahko na enostavnejši način poiskali ostale strani.

Pri Wikimedia Foundation, lastniku Wikipedie, so v blogu zapisali, da se bodo zgoraj opisane spremembe dogajale postopno v daljšem časovnem obdobju. Želijo si namreč, da bi lahko uporabniki stestirali nove lastnosti, preden jih uradno zaženejo na celotni platformi. Končna različica novega dizajna naj bi zaživela nekje do konca leta 2021.


Prijavi napako v članku