Trdi diski
18.01.2013 15:37

Deli z drugimi:

Share

Western Digital napada s hibridnimi diski SSHD

Inženirji podjetja Western Digital so se odločili, da bodo pripravili hibridni pogon za shranjevanje podatkov, ki bo združeval tako prednosti pogonov Solid State kot trdih diskov. Prvi pogoni SSHD bodo v debelino merili komajda 7-milimetrov, kar pomeni, da bodo primerni tudi za nekoliko tanjše prenosnike.
Western Digital napada s hibridnimi diski SSHD
Western Digital napada s hibridnimi diski SSHD

Čeprav so pogoni Solid State (SSD) v primerjavi s trdimi diski hitrejši, zanesljivejši, odpornejši na zunanje dejavnike, energijsko varčnejši in kompaktnejši, imajo omejeno število bralno-pisalnih ciklov in ponujajo relativno malo prostora za shranjevanje podatkov. Zaradi tega so se inženirji podjetja Western Digital odločili, da bodo pripravili hibridni pogon za shranjevanje podatkov, ki bo združeval tako prednosti pogonov Solid State kot klasičnih trdih diskov.

Nove pomnilniške medije je podjetje Western Digital opremilo z oznako SSHD (Solid-State Hard Disk), in prve meritve zmogljivosti so pokazale, da so njihovi inženirji z njimi zadeli v polno. Medtem ko je klasični trdi disk za izvedbo vnaprej določene operacije potreboval 81 sekund, jih je pogon SSHD potreboval zgolj 55 oziroma štiri sekunde več kot običajen pogon Solid State. Tu se pogon Solid State dejansko uporablja kot predpomnilnik za branje, medtem ko se podatki zapisujejo zgolj na magnetne plošče trdega diska.

Podjetje Western Digital bo kmalu ponudilo v prodajo 2,5-palčni pogon SSHD debeline komajda 7-milimetrov, kar pomeni, da bo primeren tudi za nekoliko tanjše prenosnike. V drugi polovici leta pa bo na voljo pogon, ki bo v debelino meril komajda 5-milimetrov. Podjetje Western Digital žal še ni razkrilo maloprodajne cene izjemno zanimivih pomnilniških medijev.

Vas zanima več iz te teme?
WD diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku