Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
04.08.2023 07:00

Deli z drugimi:

Share

Vzvratni inženiring z Geomagic Design X

Vzvratni inženiring je vse bolj priljubljena tehnika v industriji. Postopek vključuje merjenje in analizo fizičnega objekta brez izvirnih risb in dokumentov ter njegovo rekonstrukcijo in reprodukcijo z uporabo CNC stroja ali 3D tiskalnika.

ZAJEM PODATKOV – POMOČ V TEHNOLOGIJI 3D SKENIRANJA

Nujen korak pred vzvratnim inženiringom je uporaba 3D skenerja za pridobitev kar najbolj natančnih 3D podatkov predmeta. V tem primeru je bil uporabljen Shining3D FreeScan UE Pro. Gre za ročni laserski 3D skener z metrološko natančnostjo do 0,02 mm. 3D-podatki objekta so bili dobro predstavljeni v načinu skeniranja križnih laserskih linij. Podatki se nato obdelajo in pretvorijo v datoteko STL.

3D skeniranje kosa s pomočjo Shining3D FreeScan UE Pro

PORAVNAVA V 3D PROGRAMU GEOMAGIC DESIGN X

Naslednji korak je uvoz skeniranih podatkov v 3D program Geomagic Design X. S funkcijo “Auto Segment”, ki lahko razvrsti podatke v različne barvne geometrijske razrede na podlagi ukrivljenosti in značilnosti. Te razrede je mogoče uporabiti za ustvarjanje referenčnih funkcij, kot so ravnine, krivulje in točke. V tem primeru ustvarimo ravnine s funkcijo “Plane” in uporabimo funkcijo “Alignment function”.

Ustvarjanje ravnine v Geomagic Design X

MODELIRANJE

Ko so podatki poravnani, se lahko začne postopek modeliranja. Cilj vzvratnega inženiringa je ustvariti model, podoben 3D skeniranemu objektu, s pomočjo naprednih in priročnih funkcij. Funkcija “Mesh sketch” se uporablja za skiciranje obrisa prečnega prereza. V tem koraku se skriva namig za skrivanje 3D skeniranih podatkov, in sicer s klikom na “Ctrl+1”. Nato uporabimo funkciji “Line” in “Perimeter circle”, da narišemo skico po tem orisu, nato pa funkcijo “Trim”, da odstranimo nepotrebne podatke. Končno trdno telo ustvarimo s funkcijo “Extrude”.

Model narejen s pomočjo vzvratnega inženiringa

Geomagic Design X je nepogrešljivo orodje za vzvratni inženiring. Zaradi naprednih funkcij je postopek učinkovitejši in natančnejši. Z Design X lahko uporabniki ustvarijo 3D modele, ki natančno predstavljajo fizični objekt, kar vodi do izboljšanega oblikovanja in razvoja izdelka.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D tehnologija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več