Tiskalniki in skenerji
28.11.2022 07:31

Deli z drugimi:

Share

Vsestranski 3D tiskalnik Formlabs Fuse 1+ 30W

Ko razmišljate o 3D tisku izdelkov, imate na voljo več različnih tehnologij in vsaka ima svoje prednosti. Kako tiskati kompleksne geometrije z naprednimi materiali?
Formlabs Fuse 1+ 30W 3D tiskalnik s Fuse Sift post-pocesirno enoto. Foto: IB-CADDY
Formlabs Fuse 1+ 30W 3D tiskalnik s Fuse Sift post-pocesirno enoto. Foto: IB-CADDY

So vam izrazi, kot so FDM tiskalniki, SLA in SLS tiskalniki znani? FDM tiskalniki omogočajo tisk različnih standardnih termo-plastik (ABS, PLA,…) in so primerni za tisk osnovnih prototipnih modelov. SLA tiskalniki omogočajo tisk z največjo natančnostjo, najboljšimi detajli in najbolj gladkimi površinami. Prav tako imajo ti tiskalniki dostop do zelo široke palete materialov. SLS tiskalniki (selektivno lasersko sintranje) pa omogočajo tisk izredno kompleksnih geometrij, ki morajo imeti odlične mehanske lastnosti. In prav zaradi tega so SLS tiskalniki izmed najbolj vsestranskimi tiskalniki.

SLS tiskalniki

SLS tiskalniki delujejo na način, da nanesejo tanko plast plastičnega prahu. To je najpogosteje prah na osnovi najlona, lahko pa je tudi iz drugih materialov. Ko je plast prahu razporejena, laser stali le tiste dele, kjer je potrebno povezati prah v kos. Nato se postopek ponovi za sledeče sloje. S tem se izdelki gradijo v prahu sloj za slojem.

Formlabs Fuse 1+ 30W

Fuse 1+ 30W tiskalnik je nadgradnja prve verzije SLS tiskalnika podjetja Formlabs. Izboljšan je v tem, da ima močnejši laser, zaradi česar je tisk hitrejši. Omogočen je priklop na dušik, kar omogoča tisk z določenimi materiali ter izboljšan nanos materiala. A za efektivno delo s SLS 3D tiskalnikom potrebujemo več kot le tiskalnik. Največja težava pri SLS tisku je delo s prahom. Zato pri Formlabsu poleg tiskalnika ponujajo tudi Fuse Sift. To je post-procesirna enota, ki vsebuje vse za čiščenje izdelkov in reciklažo nestrjenega prahu.

Izdelek, natisnjen z Nylon 12 CF materialom.

Podprti materiali na Fuse 1+ 30W

Na Fuse 1+ 30W lahko trenutno tiskamo s 4 različnimi materiali. Prvi material je Nylon 12, ki je najbolj vsestranski material. Uporablja se za tisk tako funkcionalnih prototipov kot končnih izdelkov za uporabo. Naslednji material je Nylon 11, ki je v primerjavi z Nylon 12 bolj fleksibilen, manj krhek in boljši pri tisku tankih sten. Tretji material je Nylon 12 GF. Kot že nakazuje ime, je osnovan na Nylon 12, kateremu pa so dodani stekleni delci. Zaradi steklenih delcev je ta material bolj tog in ima boljšo temperaturo stabilnost. Zadnji material pa je Nylon 11 CF, ki temelji na Nylon 11, a ima dodana karbonska vlakna. Ta material je izredno tog in stabilen ter lahko v določenih primerih nadomesti tudi kovinske izdelke. Seveda pa pri Formlabsu pripravljajo tudi nove materiale za svoje tiskalnike in v prihodnosti lahko pričakujemo na tem področju še precej novosti.

Za več informacij o tiskalniku Fuse 1+ 30W lahko kontaktirate podjetje IB-CADDY d.o.o. na 01 566 12 55 ali na info@ib-caddy.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D printerji 3D tehnologija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več