Operacijski sistemi
16.03.2024 15:56

Deli z drugimi:

Share

Všečni Windows 12 vas bo pustil besed!

Oblikovalec s psevdonimom »Addy Visuals« je pripravil videoposnetek, ki prikazuje, kako bi novi Windows 12 lahko izdelal v praksi glede na dosedanje spletne govorice.
Foto: Addy Visuals
Foto: Addy Visuals

Kdaj bomo dobili novi Windows 12? Res prihaja letos? Kaj bo novega? Bodo nove samo funkcije umetne inteligence, Copilot in morda manjši oblikovni popravki? Sliši se dokaj dolgočasno in morda se nič od tega ne bo uresničilo. Malce nenavadno bi bilo, da bi že letos dobili novi Windows 12, saj Microsoft običajno kar nekaj mesec napihuje izid novega sistema. Bolj verjetno je, da bomo čez nekaj mesecev dobili le osvežitev obstoječega Windowsa 11. Za to obstaja nekaj “dokazov”.

Kljub temu največji zanesenjaki še niso obupali nad operacijskim sistemom Windows 12. Oblikovalec s psevdonimom »Addy Visuals« pa je šel še korak dlje. Ta je namreč pripravil videoposnetek, ki prikazuje, kako bi novi operacijski sistem lahko izdelal v praksi glede na dosedanje spletne govorice. Videoposnetek operacijskega sistema Windows 12 je na voljo za ogled na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi https://youtu.be/hJgU13dFTAA.

Novi Windows 12 naj bi glede na trenutne spletne govorice uporabnikom prinesel številne prednosti. Med vsemi bo najbolj izstopal povsem prenovljeni grafični vmesnik. Ta bo namreč precej bolj osredotočen na uporabnika. Ta naj bi uporabnikom seveda prinesel tudi nekaj novosti. Med vsemi pa bo najbolj izstopala vgrajena umetna inteligenca. Ta bo usmerjena v uporabnika operacijskega sistema. To v praksi pomeni, da bo zagotavljala precej boljšo uporabniško izkušnjo. Poleg tega mu bo v pomoč pri opravljanju zahtevnejših opravil in pri reševanju težav.

Za poganjanje operacijskega sistema Windows 12 bomo seveda potrebovali relativno zmogljiv osebni računalnik. Zanj bo namreč treba imeti novejši osebni računalnik z vsaj gigaherčnim 64-bitnim procesorjem z vsaj dvema procesorskima jedroma in frekvence vsaj enega gigaherca. Preostala strojna oprema bo morala obsegati še vsaj osem gigabajtov sistemskega pomnilnika in vsaj 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Poleg tega bo moral osebni računalnik imeti še varnostno platformo Trusted Platform Module 2.0, kar pa drži za vse sodobnejše sisteme.

Operacijski sistem Windows 12 naj bi za prikazovanje vsebin potreboval zaslon z vsaj 9-palčno oziroma 22,9-cemntimetrsko diagonalo, ločljivostjo 720p in 8-bitno barvno paleto. Poleg tega bo moral osebni računalnik imeti na voljo še vrsto drugih tehnologij, kot so Secure Boot UEFI in WDDM 2. Grafična kartica pa bo morala imeti podporo za DirectX 12. Več o operacijskem sistemu Windows 12 bo znanega kmalu, morda še pred koncem letošnjega leta.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več