Avtomobilizem
07.02.2021 13:14
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar je trenutno znanega o morebitnem Applovem avtomobilu

Vse, kar je trenutno znanega o morebitnem Applovem avtomobilu
Vse, kar je trenutno znanega o morebitnem Applovem avtomobilu

Kot vse kaže bo Apple resnično izdelal lastno avtonomno vozilo. Pa bo res? Glavni kandidat za sodelovanje z “velikim jabolkom” je Hyundai-Kia. Kaj točno imata obe podjetji za bregom in o kakšnem avtomobilu je govora?

Po letih špekulacij in ugibanj o tem, da bo Apple vstopil na področje proizvodnje avtomobilov, se zdaj v resnici dogaja, da Apple zaključuje pogajanja s koncernom Hyundai-Kia o proizvodnji Applovega avtonomnega električnega avtomobila. Po pisanju portala CNBC bi naj proizvodnja vozila potekala v Kiini tovarni v ZDA, v West Poinut v zvezni državi Georgia.

Iz zanesljivih anonimnih virov je CNBC izvedel, da naj bi “Apple Car”, ki ga razvija ekipa strokovnjakov pri Applu, v proizvodnjo stopil v letu 2024, čeprav se lahko ta datum še zamakne. Viri za CNBC še dodajajo, da do dogovora med Applom in Hyundaiem še ni prišlo, Apple pa bi se lahko odločil za sodelovanje s katerim od drugih proizvajalcev avtomobilov, ali pa v sodelovanje kakšne še povabil.

Vir, ki je seznanjen z Applovo strategijo razvoja avtomobila pravi: “Dvomim, da je Hyundai edini proizvajalec, s katerim bi Apple lahko stopil v sodelovanje. Mislim, da obstaja možnost, da jih je več“. Applove delnice so po objavi novice zrasle za 2 %

Tako Apple, kot Hyundai-Kia, zadeve ne komentirata.

Zakaj ravno Hyundai-Kia?

Sprašujemo se, zakaj je Apple izbral ravno Hyundai-Kio? Enako vprašanje pa ostaja odprto na drugi strani, zakaj bi korejski gigant šel v sodelovanje z Applom? Viri, ki so blizu dogajanja pravijo, da naj bi obe podjetji v potencialnem sodelovanju videli unikatno priložnost in možnosti dodane vrednosti podpisa pogodbe. Kot vse kaže je “Apple Car” zelo privlačna marketinška ikona.

Analitičarka Morgan Stanleyja, Katie Huberty, je januarja objavila raziskovalno delo, v katerem je predstavila potencial dobička, če se Apple odloči za razvoj lastnega avtomobila. S tem bi Apple imel potencial, da začne še eno globalno zgodbo o uspehu, hkrati pa je avtomobilski trg ocenjen na 10 bilijonov ameriških dolarjev, kar verjetno prav tako zanima Apple.

Trg pametnih telefonov na letni ravni generira 500 milijard ameriških dolarjev. Apple obvladuje približno tretjino tega trga. Če je trg mobilnosti ocenjen na 10 bilijonov, bi Apple potreboval samo 2 %, da preseže posel z iPhoni,” je zapisala Hubertyjeva.

Viri, ki so seznanjeni z Applovimi interesi na področju sodelovanja s Hyundaiom pravijo, da si Apple želi zgraditi “Apple Car” v ZDA in to v sodelovanju s priznanim proizvajalcem avtomobilov. Na tak način bi si Apple zagotovil pregled in nadzor na celotnim procesom proizvodnje in razvoja, tako programske opreme, kot tudi vseh fizičnih komponent, ki bodo del avtomobila. Povedano z drugimi besedami, to bi bil “Apple Car” in ne Kia z Applovo programsko opremo.

Kar pa se tiče strani Hyundai-Kie, proces pogajanj z Applom vodi novi prvi mož podjetja, Euisun Chung, ki je vodenje koncerna prevzel lani oktobra. Po pisanju CNBC-ja je strategija podjetja jasna. Chung pravi, da je mobilnost prihodnost podjetja, kar je za potencialno sodelovanje z Applom še kako pomembno, kajti “Apple Car” bi bil popolnoma avtonomen. Po mnenju podjetja Hyundai-Kia bi sodelovanje z Applom pospešilo razvoj lastnih avtonomnih in električnih vozil. Hyundai na področju razvoja tehnologije avtonomnih vozil trenutno sodeluje s podjetjem Aptiv.


Kako bo izgledal ne vemo, poznamo pa nekaj lastnosti

Kljub temu, da je o izgledu vozila še prehitro govoriti, se že govori o nekaterih lastnostih, ki naj bi bile del Applovega avtonomnega avtomobila. “Prvi Applov avtomobil ne bo imel voznika,” pravi vir z vpogledom v trenutne Applove načrte. “To bodo električni avtonomni avtomobili, ki bodo narejeni za vožnjo brez voznika,” je še dodal. To pomeni, da bi lahko “Apple Car”, vsaj na začetku, bil osredotočen predvsem na naloge, kot so dostava hrane in recimo robotske taksi službe.


Če bo Apple dejansko izdelal svoj avtomobil, bo tako direktna konkurenca Tesli, ki že danes zelo intezivno razvija avtonomne lastnosti za svoja vozila. Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk je investitorjem pred kratkim povedal, da bi lahko sprememba Teslinih vozil v samovozeče robotaksije pomagala upravičiti vrednost podjetja, saj bi bili avtomobili v uporabi več ur na dan, s čimer bi Tesla generirala več prihodkov na posamezno vozilo.


Spomnimo, da je Musk pred časom že poizkusil začeti pogovore z Applov o prevzemu njegovega podjetja, vendar je Applov prvi mož Tim Cook njegovo vabilo zavrnil.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več