Operacijski sistemi
19.09.2011 14:57
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar je potrebno vedeti o Windowsu 8

Bodo novejši računalniki "zaklenjeni" na Windows 8?
Bodo novejši računalniki "zaklenjeni" na Windows 8?

Računalničarji so nad predogledno razvojno različico operacijskega sistema Windows 8 povsem navdušeni. Njegove prednosti seveda najbolj »občutijo« tisti računalničarji, ki uporabljajo na dotik občutljive zaslone. Operacijski sistem Windows 8 je prinesel veliko uporabnih novosti. V nadaljevanju si zato poglejmo ključne novosti in prednosti novica pred Okni 7.

Uporabniški vmesnik Metro

Metro je za Microsoft uporabniški vmesnik prihodnosti. Čeprav je ta že dalj časa prisoten pri mobilnem operacijskem sistemu Windows Phone 7, si dejansko ni nihče predstavljal, da bo postal del prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Tu moramo priznati, da je Microsoft s to potezo zadel v polno. Uporabniški vmesnik Metro namreč ponuja »gumbe« za hitro in enostavno delo z okni. Poleg tega je vmesnik enoten ne glede na napravo, kjer je operacijski sistem Windows 8 nameščen. Ta skupaj z gumbom »Start« omogoča še iskanje in upravljanje z aplikacijami, tekstom, slikami, informacijami in podobno.


Uporaba zaslona s strani aplikacij

Čeprav se je uporabniški vmesnik Metro precej oddaljil od običajnih »oken«, to še ne pomeni, da smo »ujeti« znotraj ene aplikacije. Novi uporabniški vmesnik namreč omogoča, da si dve aplikaciji delita zaslon na način, da je omogočena večopravilnost in pri tem grafična oblika Oken 8 ne »trpi«. Sam koncept močno spominja na aplikacijo Twitter za iPad. Ta namreč omogoča spremljanje »dogajanja« na način, da v posebnem okenčku prikazuje povezave do strani, ki smo jih obiskali. Skratka hitro in učinkovito.


Zahtevana ločljivost

Operacijski sistem Windows 8 je priporočljivo namestiti na naprave, ki so opremljene z zasloni ločljivosti vsaj 1024 × 768 točk. V nasprotnem primeru bomo lahko v grafičnem vmesniku Metro poganjali zgolj eno aplikacijo naenkrat. Če zaslon podpira ločljivost 1366 × 768 točk, si bodo lahko aplikacije delile zaslon.


Uporabniški vmesnik Metro in Pro

Uporabniški vmesnik Metro je dejansko pisan na kožo napravam z zasloni na dotik. Med njimi najbolj kakopak izstopajo tablični računalniki. Uporabniški vmesnik Pro pa je prilagojen klasičnim računalnikom in je zato kot nalašč za poslovna okolja. Microsoft je namreč prepričan, da za delo potrebujemo oseben in prenosen računalnik, medtem ko je tablica primerna predvsem za deskanje po svetovnem spletu.


NFC

Operacijski sistem Windows 8 bo podpiral brezstično tehnologijo NFC (Near Field Communications). Ta bo uporabnikom omogočala varno brezstično poslovanje in pridobivanje informacij. Z dotikom bomo lahko namreč v trenutku prenesli vsebino iz tabličnega računalnika neposredno na mobilnik.


Osveževanje in resetiranje

Na svetovnem spletu najdemo bogato paleto škodljivih programskih kod. Te bodo seveda kmalu »združljive« tudi z operacijskim sistemom Windows 8. Zaradi tega so programerji novost opremili s posebnima varnostnima mehanizmoma, ki nam bosta v primeru okužbe prišla še kako v poštev. Za hitro pomoč bomo lahko uporabili funkcionalnost osveževanja (Refresh). Če to ne bo zadoščalo, bo resetiranje (Reset) poskrbelo za povrnitev tovarniških nastavitev.


Dostopnost

Predogledna razvojna različica operacijskega sistema Windows 8 je že na voljo za prenos. Ta je dosegljiva na spletnem naslovu http://goo.gl/OhWra in sicer za 32-bitne (velikost 2,8 gigabajtov) in 64-bitne (velikost 3,6 gigabajtov) računalniške sisteme. Podpora s strani Microsofta seveda ni zagotovljena.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku