Igralne konzole
16.04.2018 11:04
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse kar je znanega o novi konzoli PlayStation 5

Vse kar je znanega o novi konzoli PlayStation 5
Vse kar je znanega o novi konzoli PlayStation 5

Zadnja poročila kažejo, da nas do izida novega PlayStationa čaka še kar nekaj časa. Za vas smo pripravili nekaj najbolj vročih govoric in špekulacij o možnem datumu izida ter ceni in lastnostih, ki naj bi jih Sonyjeva igralna konzola imela.

PlayStation 4 je še vedno izjemno aktualen, za kar se lahko v veliki meri zahvali izidu modelov Slim, Pro in PlayStation VR, ki so razširili potencial sistema. Ne glede na to je igričarska industrija pripravljena na prihod novega PS5 in prepričani smo, da nekje globoko na sedežu Sonyja inženirji že intenzivno razvijajo novi model konzole. Karkoli nam bo PS5 prinesel smo lahko prepričani, da smo od tega trenutka oddaljeni še kar nekaj let. Vendar zakaj bi nas to ustavilo pri špekulacijah in napovedih potencialnih lastnosti konzole? Brez dvoma pričakujemo najnovejšo tehnologijo in specifikacije, ki segajo v nebo, zanima pa nas, kaj in katere lastnosti bi lahko PS5 ponudil kupcem? Bo morda prenosljiv kot je to Nintendo Switch, ali bo ponudil pravo 4K ločljivost pri 60 okvirjih na sekundo? S strani Sonyja še ni bilo nič uradno potrjeno, mi pa smo vseeno pogledali nekatere možnosti, katerih se lahko potencialno veselimo.

Ali lahko pričakujemo PS5?

S porastom “streaming” storitev kot je PlayStation Now se mnogi strokovnjaki sprašujejo, ali bodo fizične konzole sploh še obstajale? PlayStation Now je oblačna storitev namenjena vsem igralcem iger, ki omogoča igranje PS3 in PS4 iger na računalniku ali konozoli PS4, medtem ko vso procesiranje opravijo Sonyjevi serverji – samo vizualije in uporabniški input se pošiljata med napravo in oblakom.

Ja, še vedno mislimo, da bo obstajal fizični PS5. Ne samo, da PS4 Sonyju prinaša ogromne zaslužke, Sonyjev prvi mož, Shuhei Yoshida pravi, da bo prihodnost konzole PlayStation pripadla razvijalcem. “Če so razvijalci mnenja, da potrebujemo več moči – želimo ustvariti to in ono, vendar ne moremo na PS4 – obstaj dober razlog, da imamo PS5 in potem lahko razvijalci ustvarijo svojo verzijo”, še dodaja.

PS4 je zelo močna konzola, vendar za razliko osebnih računalnikov ni deležna stalnih posodobitev grafike in procesorja. Najboljši osebni računalniki so že zdavnaj prekosili PS4 in tudi s prihodom modela Pro se bo ta vrzel le še večala. To bo trajalo tako dolgo, da bo nekega dne PS4 povsem inferioren osebnim računalnikom in uporabniki bodo zahtevali večjo zmogljivost. Poleg tega bo PlayStation Now poskrbel, da bodo uporabniki lahko še naprej igrali PS4 igre na novi PS5 konzoli, brez da bi jim bilo potrebno skrbeti za kakršnokoli nekompatibilnost.

Kdaj lahko pričakujemo izid nove konzole?

Spodaj sicer napovedujemo, da je do izida konzole PlayStation 5 še kar nekaj časa, kljub temu pa analitik Damian Thong, ki je pravilno napovedal izid modelov PS4 Slim in PS4 Pro, napoveduje, da bo Sony novo konzolo izdal še letos. Ne glede na to, da se to sliši super, je glavni izvršni direktor in predsednik Sonyja, Shawn Layden, za nemško spletno stran Golem.de junija lani napovedal, da bo “do razkritja nove konzole preteklo še kar nekaj časa.

Ta zadnja napoved se sklada z informacijami zadnjega poročanja spletne strani Kotaku, ki je letos marca napovedala, da naj izid novega PS5 po poročanju številnih virov iz “gaming” industrije bil še daleč. Med drugim tudi razvijalci pri Sonyju naj še ne bi bili informirani glede poteka razvoja PS5. Viri, o katerih govorimo, spadajo med tiste, ki resnično delajo na igrah, ki bodo izšle v letu 2019, obstaja pa možnost, da ti posamezniki niso hierarhično dovolj visoko, da bi imeli dostop do tovrstnih podatkov.

Leta 2016 je Sonyjev vodja razvoja, Scott Rhode, za MTV povedal: “Zelo kmalu bomo začeli razmišljati o tem, kaj bomo naredili naslednje. To je Sonyjeva kultura, vedno delamo nekaj kar je večje in boljše kot je bilo prej”. Direktor Sonyja VB, Fergal Gara, je dodal: “Verjetno gre za nek odtis časa in način, kako se je vse skupaj spremenilo v zadnjih sedmih letih. Menim pa, da sta se apetit in odprtost do novih tehnologij nekoliko spremenila”. Za naslednjih nekaj let je dejal, da bo Sony fokus usmeril na PS4.

Ubisoftov glavni izvršni direktor, Yves Guillemot, je za Gamespot povedal: “Sony je lansko leto izdal PlayStation 4 Pro, Microsoft pa letos Xbox One X. Mi menimo, da imamo pred seboj še vsaj 2 leti preden bomo dobili karkoli novega. Seveda gre tukaj za našo percepcijo, kajti nekih podrobnih, zaupnih informacij na tej fronti pa nimamo.

Časovni premori med izidi nobih konzol so vse večji in večji, kar lahko pomeni, da bodo oboževlaci morali čakati kar lep čas. Med izidom originalnega PlayStation-a in PS2 je recimo preteklo 5 let in 3 meseci, potem 6 let in 8 mesecev do izida PS3 in skoraj 7 let dokler nismo dobili PS4. Če sklepamo glede na te “čakalne dobe”, lahko pričakujemo, da bomo na PS5 čakali vsaj tako dolgo, če ne celo dlje.

Zavedati se moramo, da so igralne konzole v svoji naravni obliki produkti z dolgimi življenjskimi cikli, kajti ljudje v njih investirajo precejšen del svojih prihodkov, tako za same konzole kot za igre. Po nekaterih napovedih bi naj Sony sicer skušal skrajšati te premore, vendar je edino čas tisti, ki bo resnično pokazal pravi rezultat.

Kakšna bo cena novega PS5?

Brez, da bi vedeli kaj nam bo Sony ponudil, je praktično nemogoče napovedati cene nove konzole. Glede na to, da je PS2 stal približno 350 eur, PS3 490 eur in PS4 okrog 400 eur, lahko pričakujemo, da bo cena novega PS5 ostala okrog 461 eur. Morda bi Sony rad ponudil višjo ceno, vendar se verjetno zaveda, da ima na trgu kar nekaj konkurentov, s katerimi mora tekmovati.

Kako bo PS5 izgledal?

Fotografije koncepta novega modela PlayStation 5 so že zaokrožile po spletu, prav tako kot ta, ki smo jo uporabili kot osnovo za članek. Iz tega koncepta Davida Hanssona lahko vidimo, da bi PS5 lahko bil še naprej črna škatla s svetlo modro temo, vendar bo po vsej verjetnosti še bolj dizajnersko dovršen in futurističen.

Storitev PlayStation Now in vse opcije digitalnih prenosov bodo poskrbele, da bo Sony lahko naredil še tanjšo napravo, kajti fizičnih CD-jev praktično ne bomo potrebovali.

Kaj nam bo PS5 ponudil?

Kot ste lahko do zdaj že spoznali, o novem modelu ni prav veliko dorečenega in prav nič drugače ne moremo trditi, ko govorimo o tehničnih specifikacijah. AMD je poganjal PS4 in samo ugibamo lahko, da bomo tudi pri naslednjem modelu videli enako.

Kot smo omenili že prej, bi lahko pomembna novost PS5 bila popolna opustitev optičnega diska, kar bi usmerilo uporabnike na digitalne prenose in PlayStation Now “streaming” storitev – to bi proizvajalcem omogočilo več prostora in večjo zmogljivost procesorja in grafične kartice.

Direktor Final Fantasy 15, Hajime Tabata, je napovedal, da bodo vse konzole sledile glasbi in računalniškim igram, in sicer na poti brez fizične oblike. To bi za igralce iger seveda pomenilo instantni dostop do velikega števila iger, odvisno pa bi bilo od hitrosti internetne povezave. Seveda gre tukaj za napoved enega človeka in ne za dokaz, vendar se strinjamo, da bi ta lastnost lahko revolucionarno vplivala na potek nadaljnjega razvoja konzol.

Po drugi strani pa je opustitev fizičnih oblik iger dokaj subjektivna tema. Maloprodajalci se s tem prehodom seveda ne bi strinjali, prav tako pa bi potem lahko povzročili težave Sonyju, če bi se slučajno odločili, da nočejo prodajati njihovih konzol. Glede na to, da je Sony v veliki meri odvisen od dotičnih maloprodajalcev, dvomimo, da bo imel dovolj poguma, da v celoti opusti fizične diske.

Ali lahko pričakujemo novi DualShock kontroler?

Po pisanju portala TechAdvisor bi lahko z novim PS5 dobili prav tako tudi novi DualShock kontroler – torej kaj lahko od njega pričakujemo? Prvo kar moramo izpostaviti je, da ne pričakujemo, da se bo spremenil. Sony je skozi več generacij DualShock kontrolerjev obdržal osnovno postavitev gumbov, torej tukaj ne smemo pričakovati sprememb.

Morda lahko pričakujemo nekatere od “elitnih” lastnosti, ki jih v tem trenutku srečujemo pri “pro-level” kontrolerjih kot je Xbox One Elite kontroler. Med temi najdemo personalizirane tipke in nekatere druge lastnosti, ki pa so vsekakor v večji meri namenjene bolj zahtevnim igralcem.

Bo PS5 imel vgrajeno VR tehnologijo?

Glede na velik uspeh konzole PlayStation VR, ne bi bili presenečeni, če bi PS5 imel že vgrajeno podporo za VR. Tako kot pri ostalih specifikacijah tudi tukaj še seveda ni znano, kako točno se bo odločil Sony. Ena od možnosti je, da bo Sony so leta, v katerem pričakujemo PS5, izdal še prenovljeno izdajo PlayStation VR-ja. Takrat bodo minila 4 leta, od kar je PlayStation VR na trgu in Sony bo do takrat že gotovo imel nekaj asov v rokavu, če gre sklepati iz hitrosti razvoja VR tehnologije. Vključili bi lahko boljšo “tracking” tehnologijo, izboljšane vizualije, več nadzora in verjetno še kar nekaj drugih stvari.

Bo PS5 prenosljiv kot Nintendo Switch?

Za to domnevo obstaja nekaj trdne osnove, ki sliši na ime PlayStation Portable in PlayStation Vita, ki se lahko poveže s konzolo PS4 in se uporabi kot sekundarni ekran in kontroler za igre.

Kljub temu pa slaba prodaja konzole Vita ne obeta veliko za Sonyjev povratek na prenosljiv trg. Poleg tega pa je PS4 dosegel svojo dominanco ravno zaradi zmogljivosti in svoje moči in enostavno si težko predstavljamo, da bi Sony naredil kompromis pri specifikacijah za prenosljivost.

Vas zanima več iz te teme?
PlayStation konzole

Prijavi napako v članku