Telefoni
21.04.2021 14:24
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar je Apple naznanil na aprilskem dogodku

Applov "Spring Loaded" 2021 dogodek je prinesel kar nekaj zanimivih novosti, med drugim tako težko pričakovane Air Tags in nekaj ostalih dobrodošlih presenečenj, kot so mavrični iMac računalniki. Pa si poglejmo najbolj odmevne Applove naznanitve.

Mavrični iMac računalniki

Kljub temu, da smo vsi pričakovali nove iPade, je največja novost Applovega nedavnega dogodka nova serija iMac namiznih računalnikov. Ti imajo tanjše robove, modernejši dizajn in kar je najpomembneje, celo paleto novih barvnih kombinacij. Samo poglejte jih …

Nad dejstvom, da se barvni računalniki vračajo v modo, smo kar navdušeni, nove iMac naprave pa ne predstavljajo samo dizajnerskega napredka, temveč tudi tehnološkega. So precej bolj zmogljive, kot prejšnja izdaja, poganja jih Applov M1 procesor, ki v kombinaciji z optimizirano programsko opremo lahko ponudi ogromno.

Apple je med drugim poskrbel tudi za izboljšavo kvalitete zvoka, iMac ima kar tri mikrofone in Facetime HD kamero z AI izboljšavami za razne Zoom, Microsoft Teams in ostale klice na daljavo.

Novi iMac bo za prednaročila na voljo od 30. aprila naprej, začetna cena pa bo $1.299 (preračunanih 1.080 EUR).

AirTag

Končno, bi lahko rekli kajne? Za AirTag smo prvič slišali aprila 2019, zdaj pa je Apple tudi uradno predstavil te “item-tracking” naprave.

V primerjavi s tradicionalnimi Bluetooth “trackerji” AirTag za stopnjo ali dve dvignejo uporabnost, saj nam kažejo točno lokacijo predmeta in tudi navodila, kako do njega pridemo. AirTag so vključeni v Applovo omrežje “Find My”, s čimer nam dodatno olajšajo iskanje predmetov preko ostalih Applovih uporabnikov, ki morda pridejo v bližino predmeta.

Kar pa je še posebej prikladno pa je cena, ki znaša $29 (preračunanih 24 EUR), kar je za novi Applov produkt zelo poceni. Če želimo paket štirih AirTag naprav, bomo za njih odšteli $99 (preračunanih 82 EUR). Prednaročila za AirTag se začnejo 23. aprila, prve pošiljke produktov pa 30. Svoje AirTags si lahko naročite s personaliziranimi napisi.

iPad Pro z Applovim lastnim M1 procesorjem

Apple še naprej postopoma briše mejo med napravami Mac in iPad, in sicer z novim iPad Pro. Letošnjo izdajo tablice poganja M1 procesor, za katerega Apple pravi, da naj bi za 50-odstotkov povečal moč naprave in za 40 % povečal grafično zmogljivost napram lanskemu modelu.

Izboljšanje učinkovitosti delovanja je bila pričakovana, bolj zanimiva pa je vpeljava Mini LED tehnologije, kar je sploh prvič v primeru Applove naprave, ki pa je ekskluzivna za 12,9-inčni (32.77-centimetrski) model. Za vse tiste, ki tehnologije ne poznate, Mini LED ekrani so v bistvu nekoliko bolj moderni LED ekrani s širokim razponom “backlight” svetlobe.

To v praksi pomeni, da se LED paneli lahko posamezno ugašajo po različnih conah, kar skorajda približa kvaliteto slike OLED ekranom, ne morejo pa se ugasniti posamezni piksli, kar je značilno za OLED tehnologijo. Za večino vsebine bi morala Mini LED tehnologija pomeniti velik napredek.

Novi iPad Pro med drugim podpirajo Thunderbolt/USB-4, ultra-širokokotno prednjo kamero, ki spremlja uporabnika med gibanjem znotraj okvirja in pa 5G povezljivost. 11-inčni (27.94-centimetrski) iPad Pro se začne pri $799 (preračunanih 664 EUR), medtem ko 12,9-inčni stane od $1.099 (preračunanih 913 EUR) naprej.

Vijolični iPhone

iPhone 12 in 12 mini bosta odslej na voljo v prav posebni vijolični barvi. Zanimivo kajne?

Prednaročila za vijolični iPhone se začnejo 30. aprila.

Nadgradnja Apple TV 4K

Apple je v Apple TV vgradil procesor A12 Bionic, s katerim je poskrbel za več procesne moči, hkrati pa je razvil še novi, privlačen daljinski upravljalnik.

Zmogljivejši procesor bo omogočal nekaj zanimivih novosti. Ena od teh je možnost “playbacka” HDR vsebin do 60 sličic na sekundo, še bolj zanimiva novost, za vse tiste, ki dajo veliko na sliko, pa je možnost kalibracije ekrana z uporabo iPhone kamere. Kot lahko vidimo na zgornji sliki je Apple poskrbel za prenovljeno podobo daljinskega upravljalnika, ki ja po novem narejen iz recikliranega aluminija, končno pa ima tudi “mute” gumb.

Apple še bolj resno na področje podkastov

Applova aplikacija Podcasts je bila deležna velikega redizajna. Vsaka oddaja ima lastno stran, prav tako nova pa je iskalna funkcija, s katero lažje najdemo nove oddaje.

Najbolj pomembna novost na področju podkastov pa je, da se bodo lahko uporabniki aplikacije naročili na izbrani podkast, s čimer je Apple ustvarjalcem vsebin omogočil, da bodo lahko zaslužili nekaj denarja. Novi dizajn in lastnosti aplikacije prihajajo v maju.

Oglejte si cel dogodek


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več