Računalništvo, telefonija
24.04.2017 10:51
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

VR, AI, 3D, analitika, robotika, droni … tukaj se skriva prihodnost!

Prihodnost se razkriva z digitalnimi trendi – v tem trenutku prednjačijo virtualna resničnost, 3D, umetna inteligenca, podatkovna analitika, droni in robotika.
Prihodnost se razkriva z digitalnimi trendi – v tem trenutku prednjačijo virtualna resničnost, 3D, umetna inteligenca, podatkovna analitika, droni in robotika.

V marcu je v Hannovru potekal največji sejem digitalnih trendov in digitalizacije – CeBIT. S kar 3.000 razstavljalci iz več kot 70 držav in kar 200.000 udeleženci je zagotovo najpomembnejši dogodek za ​vsi, ki digitalne rešitve prepoznate kot del vaše poslovne strategije.

Vam je morda tokrat sejem ušel? Brez skrbi, letos smo se ga za vas udeležili mi, tako da lahko tudi z vami delimo najnovejše tehnološke trende. Spodaj je pregled najbolj izstopajočih novosti …

1. Huawei, IBM, Sales force, Microsoft kot najmočnejši igralci
Tehnološki giganti so na letošnjem sejmu prevzeli kar večji del sejemske kvadrature. Predstavljali so vse novosti, ki jih bomo povzeli tudi spodaj – morda najbolj zapomnljiv koncept pa predstavlja Smart city oz. povezano mesto, ki očitno postaja mesto prihodnosti. Mesto, kjer bodo vse naprave povezane med seboj, s tem pa bodo storitve za prebivalce mesta postale bolj dostopne ter enostavne za uporabo.

2. Virtualna resničnost je IN
Področje virutalne resničnosti (VR) in obogatene resničnosti (AR – augmented reality) naj bi v naslednjih desetih letih na globalnem trgu postalo enako pomembno kot so danes pomembni osebni računalniki. Zato ni čudno, da vse večje število komericialnih podjetij že razvija nove storitve, ki vključujejo tudi VR in AR tehnologijo.

3. Podatki in poslovna analitika
​Do leta 2020 naj bi bilo povezanih že 50 milijard naprav. Kot posledico lahko pričakujemo številne nove rešitve, aplikacije, poslovne ideje in priložnosti. Veliko število povezanih naprav bo ustvarilo odličen teren za pridobivanje vse večjega števila podatkov – poslovni analitiki se piše lepa prihodnost.

4. Robotika in droni
Robotski in leteči asistenti predstavljajo pomemben element številnih novih rešitev. Njihove prednosti lahko uporabljamo tako v npr. agrikulutri, logistiki pa tudi kot orodje za pregled izrednih dogodkov. Omogočajo nam namreč pridobivanje vizualnih podatkov, ki jih lahko ob pravi uporabi ‘prevedemo’ tudi v pomembne analitične informacije.

5. Umetna inteligenca
Digitalne aplikacije postajajo vse bolj pametne in vse širše uporabljene. V ZDA npr. umetno inteligenco (AI – artificial intelligence) že uporabljajo kot pomoč pri izdelavi pravne papirologije in pomoč pri diagnosticiranju in zdravljenju. Kot uporabniki pa zagotovo poznamo iPhone-ovo Siri ali Windows Phone-ovo Cortano – naše osebne virtualne asistentke.

Vas zanima še več digitalnih trendov in konkretnih primerov? Pišite nam na info@identiks.si

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IDENTIKS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IDENTIKS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IDENTIKS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku