Računalništvo, telefonija
12.12.2019 06:27
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dokumenti kmalu le še na pametnem telefonu?

Vse naše osebne dokumente bi lahko v prihodnje imeli shranjene kar na našem pametnem mobilnem telefonu.
Vse naše osebne dokumente bi lahko v prihodnje imeli shranjene kar na našem pametnem mobilnem telefonu.

Danes si življenje brez pametnega mobilnega telefona težko predstavljamo, saj ga na vsakem koraku uporabljamo tako za opravljanje vsakodnevnih opravil kot za preživljanje prostega časa. Praktično ni časa v dnevu, da bi bili brez naše dragocene elektronske naprave. Kmalu pa telefoni lahko postanejo še pomembnejši, saj se lahko zgodi, da bodo nadomestili klasične osebne dokumente, kot sta na primer vozniško dovoljenje in osebna izkaznica. Čeprav mobilni telefon ne bo v celoti nadomestil vseh osebnih dokumentov, bo lahko precej poenostavil marsikatero opravilo.

V digitalizacijo osebnih dokumentov verjamejo tudi inženirji podjetij Google in Qualcomm, saj s skupnimi močni že delajo na platformi, ki bo to omogočila v praksi. Podjetje Qualcomm bo za ta namen pripravilo namenski mobilni procesor z vgrajenimi varnostnimi mehanizmi, pri podjetju Google pa bodo te podprli s pripravo nove različice operacijskega sistema Android. Slednji bo namreč zagotovil podporo za varnostno tehnologijo, imenovano Android Identity Credential API, ki bo vgrajena neposredno v novo generacijo mobilnih procesorjev podjetja Qualcomm.

Podjetji Google in Qualcomm o delovanju nove tehnologije še nista razkrili podrobnosti, saj gre za tehnologijo, ki je še v začetni fazi razvoja. Več o novostih bo zagotovo znanega v prihodnjih nekaj mesecih, saj so zanimanje za to tehnologijo izrazile že številne države. Upajmo, da bomo tovrstne tehnologije deležni tudi mi, saj trenutno obstaja večja verjetnost, da bomo doma pozabili denarnico z osebnimi dokumenti kot pa naš dragoceni pametni telefon.


Prijavi napako v članku