Računalništvo, telefonija
18.02.2019 10:52
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vozniki avtomobilov vse bolj izpostavljeni hekerskim napadom

Sodobni avtomobili so vse prej kot varni pred hekerskimi napadi.
Sodobni avtomobili so vse prej kot varni pred hekerskimi napadi.

Računalniška tehnologija v zadnjih nekaj letih hitro prodira tudi na področje avtomobilske industrije. Avtomobili že dolgo niso več zgolj kup železja na štirih kolesih, ampak so tako v njihovi notranjosti kot zunanjosti številne napredne tehnologije, ki vožnjo delajo vse bolj udobno in varno. Ker pa programerji pri razvoju programske opreme zanje kljub številnim opozorilom še vedno ne posvečajo varnosti dovolj pozornosti, to s pridom izkoriščajo nepridipravi, v prihodnje pa bi se lahko stanje na tem področju še poslabšalo.

Da so sodobni avtomobili vse bolj izpostavljeni sodobnim oblikam napadov, so pred kratkim ponovno poudarili strokovnjaki ameriškega podjetja Synopsys. Številne doslej opravljene raziskave so pokazale, da bi lahko nepridipravi brez večjih težav vdrli v računalniški sistem avtomobila, in sicer tako preko Bluetooth kot Wi-Fi povezave. Obstaja pa tudi možnost sledenja lokacije avtomobila preko navigacijskega sistema GPS, ki je postal standardna oprema sodobnih vozil.

Številni varnostni strokovnjaki so sicer že pred časom dokazali, da je možno oddaljeno prevzeti nadzor nad sodobnimi avtomobili in upravljati s ključnimi funkcijami avtomobila, kot so na primer zavore. Da do tega ne bi prišlo, bodo morali proizvajalci nameniti več pozornosti zaščiti računalniških sistemov sodobnih avtomobilov. Poleg tega številna podjetja že razmišljajo o možnosti, da bi v avtomobile vgradila stikala, ki bi avtomobil v nujnih primerih odrezala od zunanjega sveta.


Prijavi napako v članku