Računalništvo, telefonija
25.12.2019 07:40

Deli z drugimi:

Share

Vojna mornarica ZDA prepovedala kitajsko aplikacijo TikTok

Vojna mornarica Združenih držav Amerike je aplikacijo TikTok enostavno prepovedala.
Vojna mornarica Združenih držav Amerike je aplikacijo TikTok enostavno prepovedala.

Kitajska mobilna aplikacija TikTok je bila doslej prenesena že več kot 1,5 milijard krat na pametne mobilne telefone in tablične računalnike širom sveta, pri čemer je bila v tretjem četrtletju 2019 prenesena na naprave Android in iOS kar 176,5 milijonov krat. S tem je aplikacija TikTok dejansko postala tretja najbolj priljubljena na področju družbenih omrežij, in sicer takoj za storitvama WhatsApp in Messenger. To dejansko pomeni, da je mobilna aplikacija TikTok uspela prehiteti tako priljubljeni Facebook kot všečni Instagram.

Družbeno omrežje TikTok (https://www.tiktok.com/) je priljubljeno, ker uporabnikom omogoča hitro in enostavno objavo kratkih videoposnetkov ter dodajanje učinkov in filtrov. Zato ne preseneča, da je to še posebej priljubljeno med mlajšimi uporabniki, ki vse bolj množično zapuščajo družbeno omrežje Facebook. Novo družbeno omrežje je trenutno še posebej priljubljeno v azijski regiji, zanj pa se vse bolj zanimajo tudi Evropejci in Američani, kar še posebno drži za mlajše uporabnike in tiste, ki želijo nekaj novega.

Na žalost pa družbeno omrežje TikTok ne smejo več uporabljati pripadniki vojne mornarice Združenih držav Amerike, saj jim je to prepovedalo vodstvo. To je namreč prepričano, da omenjeno družbeno omrežje predstavlja tveganje za krajo osebnih. Vojna mornarica ZDA pa ni edini del ameriške vojske, ki je prepovedal uporabo aplikacije TikTok. Kadeti ameriške vojske so namreč prav tako dobili tudi navodilo, da ne uporabljajo aplikacije TikTok.

Vojna mornarica Združenih držav Amerike je aplikacijo TikTok prepovedala takoj za tem, ko je študent zoper njene avtorje vložil tožbo na zveznem sodišču v Kaliforniji. Ta ima namreč dokaze za to, da omenjena aplikacija prikrito pošilja osebne podatke uporabnikov na oddaljene strežnike na Kitajskem in da se na njej nahajajo stranska vrata, ki razvijalcem omogočajo namestitev vohunske programske opreme na pametni telefon. Ali je temu dejansko tudi tako v praksi, pa bo znano še pred koncem prve polovice leta 2020.


Prijavi napako v članku