Računalništvo, telefonija
22.03.2012 06:32

Deli z drugimi:

Share

VMware obljublja poganjanje operacijskih sistemov v spletnem brskalniku

Za poganjanje operacijskih sistemov bomo kmalu potrebovali le še spletne brskalnike.
Za poganjanje operacijskih sistemov bomo kmalu potrebovali le še spletne brskalnike.

Pojav virtualizacije je korenito spremenil način uporabe računalniških sistemov. Virtualizacija je namreč »tehnika«, kjer fizično sredstvo (strežnik, operacijski sistem, aplikacija ali medij za shranjevanje) navidezno deluje kot množica logičnih sredstev ali pa da več fizičnih sredstev (strežnikov, medijev za shranjevanje) navidezno deluje kot posamezno logično sredstvo. Ker vse več računalničarjev posega po tabličnih računalnikih, je podjetje VMware, vodilno na področju virtualizacije, pripravilo nadvse zanimiv način virtualiziranja osebnih računalnikov na drugih napravah.

VMware je nov način virtualizacije poimenoval s kratico WSX. Nova virtualizacijska tehnologija temelji na osnovi spletnega standarda HTML5. Ta drugim računalniškim sistemom dejansko prikazuje aplikacije na način, kot da bi bil spletni strežnik. To z drugimi besedami povedano, pomeni, da za na primer poganjanje operacijskega sistema Windows na računalniškem sistemu zdaošča zgolj spletni brskalnik s podporo standardu HTML5. Virtualizacijsko tehnologijo VMware WSX trenutno lahko uporabljamo na osebnih in prenosnih računalnikih z brskalniki Firefox, Chrome in Safari ter tabličnih računalnikih iPad. Podpora za Android bo na voljo kmalu.

Virtualizacijska tehnologija VMware WSX lahko na končnih napravah prikazuje aplikacije v spletnem brskalniku z visoko ločljivostjo do formata 720p. Ta naj bi bila kmalu prilagojena še novemu tabličnemu računalniku iPad, ki slike izrisuje na 9,7-palčnem (9,3-centimetrskem) Retina zaslonu ločljivosti 2.048 x 1.536 slikovnih točk. Virtualizacijsko tehnologijo VMware WSX lahko že preizkusimo v živo. Tu gre za navidezni računalniški sistem Workstation Tech Preview za odprtokodni operacijski sistem Linux. Ta je dosegljiv na spletnem naslovu http://goo.gl/ZbgQI.


Prijavi napako v članku