Računalništvo, telefonija
27.01.2011 15:27
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Visokotehnološki avtomobil s simbolično porabo goriva

Inženirji podjetja Volkswagen so dokazali, da se z obstoječo tehnologijo da izdelati izjemno varčno vozilo.
Inženirji podjetja Volkswagen so dokazali, da se z obstoječo tehnologijo da izdelati izjemno varčno vozilo.

Čeprav se nam zdijo maloprodajne cene pogonskih goriv že sedaj ekstremno visoke, bodo te v prihodnje le še naraščale. Zato si vse več ljudi želi avtomobila, ki bi na 100 kilometrov porabil manj kot liter dragocene tekočine. Čeprav se to mnogim še vedno sliši kot znanstvena fantastika, je to že mogoče doseči v praksi. To so s pripravo oblikovno všečnega konceptnega vozila XL1 dokazali inženirji podjetja Volkswagen.

Avtomobil z razvojno oznako XL1 na 100 kilometrov porabil komajda 0,9 litra dizelskega goriva. Izjemno nizko porabo je inženirjem podjetja Volkswagen uspelo doseči z združitvijo 0,8 litrskega dizelskega motorja s tehnologijo Common Rail Turbo-Diesel in močjo 65,2 kilovatov ter elektromotorja moči 36,7 kilovatov. Ker avtomobil XL1 tehta le slabih 800 kilogramov, lahko iz 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v pičlih 11 sekundah.

Nizko težo avtomobila so inženirji dosegli z uporabo izbranih materialov, kot so ogljikova vlakna, magnezij, keramika in aluminij. Visokotehnološki avtomobil Volkswagen XL1 je pričakovano nadvse prijazen do okolja. Ta v povprečju v zrak na prevožen kilometer izpusti zgolj 24 gramov ogljikovega dioksida. Za nizke izpuste skrbi še sedemstopenjski menjalnik DSG. Najvišja hitrost lepotca znaša kar zavidljivih 160 kilometrov na uro. Volkswagen bo prototip avtomobila XL1 javnosti prvič predstavil na januarskem sejmu Qatar Motor Show. Na trgu ga po vsej verjetnosti še dalj časa ne bomo videli.


Prijavi napako v članku