Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
19.01.2024 07:16

Deli z drugimi:

Share

Visoko izobraženi kadri iskani za delo z umetno inteligenco

Umetna inteligenca (UI), ki je postala ključna sila v razvoju na vseh področjih, odpira nova vrata za visoko izobražene kadre. Bojazen glede izgube delovnih mest računalniških profilov se ni izkazala za utemeljeno.

UI ni zamenjala računalniških strokovnjakov, temveč je postala sodelavec, ki razširja človekove sposobnosti. Enostavna opravila so vse bolj avtomatizirana, zato kadri namesto preprostega programiranja prevzemajo kompleksnejše naloge. Te zahtevajo ustvarjalnost, sposobnost povezovanja področij in etično presojanje, predvsem pa odlično razumevanje širokega področja računalništva in informatike.

Celovito izobrazbo na tem področju ponujajo študijski programi Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer študenti pridobijo poglobljena inženirska znanja, ki jim omogočajo prilagodljivosti in sposobnosti reševanja realnih problemov.

Velike potrebe po vseh profilih IT strokovnjakov

Glede na različna znanja poznamo ogromno profilov računalniških strokovnjakov, mnoga znanja pa se med seboj prepletajo. Že omenjeno uvajanje umetne inteligence v prakso zahteva strokovnjake, ki obvladajo strojno učenje, obdelavo naravnega jezika, velike jezikovne modele in podatkovno znanost. Veliki priporočilni sistemi in generativni modeli zahtevajo usposobljene strokovnjake za njihov razvoj, vzdrževanje in še posebej nadzor.

Še vedno je nepogrešljiv profil administratorja informacijskih sistemov, ki razvija in implementira rešitve v IT okolju, vzdržuje strežnike, rešuje morebitne napake in nudi podporo pri uporabi programskih rešitev ter vzdržuje strojno opremo in podobno.

Uporabniška izkušnja je ključna, da neko storitev ali rešitev »vzamemo za svojo« in jo učinkovito uporabljamo. Zanjo skrbi strokovnjak za uporabniško izkušnjo, ki poleg tehnologije obvlada tudi mehke veščine.

Še vedno so nepogrešljivi programerji, ki razvijajo programsko rešitev za konkreten problem in so steber marsikaterega podjetja. V zadnjih nekaj letih so zelo iskan kader tudi razvijalci mobilnih aplikacij. Trg je velik, mobilne naprave vseprisotne in za zdaj nič ne kaže, da bi se to v bližnji prihodnosti spremenilo.

Kje lahko pridobim potrebna znanja?

Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) s svojimi programi in izbirnimi predmeti omogoča pravo kombinacijo znanj za vsakega.

Največ študentov vpisujeta osrednja študijska programa računalništva in informatike; univerzitetni nudi 170 rednih vpisnih mest, visokošolski strokovni pa 165 rednih in 16 izrednih. Študenti pridobijo znanja na vseh temeljnih področjih, kot so programiranje, algoritmi, računalniška arhitektura in informacijski sistemi, v okviru izbirnih modulov pa se v višjih letnikih specializirajo za področja ali kombinacijo področij. Na ta način si vsak oblikuje poklicno pot po lastni izbiri: umetna inteligenca, tehnologije iger, programska oprema, medijske tehnologije, računalniški sistemi in omrežja, informatika itd.

Tisti, ki želijo povezati znanja različnih strok, se lahko odločijo za interdisciplinarne programe. Študijski program računalništva in matematike (40 vpisnih mest) povezuje teoretične osnove računalništva s poglobljenim znanjem matematike, študij multimedije (45 vpisnih mest) združuje znanja elektrotehnike, računalništva, oblikovanja in podjetništva, študij upravne informatike (25 vpisnih mest) pa znanje informacijskih tehnologij poveže z bolj družboslovnimi upravnimi, ekonomskimi in organizacijskimi znanji.

Za vse mlade, ki šele izbirajo svojo karierno pot pa je pomembno še to, da visokotehnološki sektor nudi zelo dobre pogoje za zaposlitev. Tudi to je eno pomembnih vodil pri odločanju za vpis.

Več najdete na www.fri.uni-lj.si.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več