Operacijski sistemi
31.10.2016 15:24
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Virtualni osebni asistenti kmalu v vašem domu

Bi znali odgovoriti na ta (bizarna) vprašanja, ki vam jih zastavi Google na razgovoru?
Bi znali odgovoriti na ta (bizarna) vprašanja, ki vam jih zastavi Google na razgovoru?

V ZDA se odvija zanimiv razvoj novega trga, imenovanega virtualni osebni asistenti. Gre za storitve, ki vas spremljajo v vašem domu in na podlagi vaših ukazov izvajajo določene aktivnosti. Prvenec na trgu so predstavili pri podjetju Amazon. Alexa, kot se imenuje virtualna asistentka, poskrbi za nakup vseh vaših živil, knjig, glasbe, filmov in vseh ostalih produktov, ki jih je možno naročiti prek spleta. Prav tako vam je ob vsakem trenutku na razpolago za poizvedbe, ki bi jih drugače izvajali s pomočjo iskalnika na pametnem telefonu ali računalniku.

Ta teden se na trgu pojavlja nov pomemben igralec, in sicer podjetje Google. Spomladi predstavljena storitev Google Home predstavlja neposredno konkurenco podjetju Amazon in predhodno opisanemu produktu Alexa. Googlov razvoj na področju umetne inteligence je že danes pred vsemi ostalimi ponudniki, zato ne preseneča, da se na tem področju podjetje dobro znajde. Tako kot Alexa vas naprava razume tudi v primeru, da posredujete glasovne ukaze z drugega konca vaše hiše ali stanovanja. Lahko predvaja radio, odgovarja na vaša vprašanja in upravlja ostale pametne naprave, ki jih imate v svojem domu. Je tudi za 50 ameriških dolarjev cenejša od Amazonove Alexe, ki stane 179 ameriških dolarjev. Kjer googlova ponudba ne bo delovala tako dobro v primerjavi z amazonovo, je na področju možnosti integracije storitev in produktov tretjih oseb. Amazon je že od vsega začetka usmeril pozornost k pridobivanju čim večjega števila partnerjev, ki bi Alexo uporabljali kot platformo za nov način interakcije z uporabniki. Pri Googlu so za zdaj glede tega še zadržani.

Kako pomembno dogajanje se v tem trenutku odvija na trgu virtualnih osebnih asistentov, potrjujejo tudi pri ameriškem Gartnerju. Podjetje, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami, napoveduje hitro rast trga v prihodnjih treh letih. Leta 2020 naj bi celotna tržna vrednost virtualnih asistentov presegla dve milijardi ameriških dolarjev, kar je v primerjavi z letom 2015, ko je omenjena vrednost znašala 360 milijonov ameriških dolarjev, nezanemarljiva velikost. Tudi za tehnološke velikane, kot sta Amazon in Google.


Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku