Računalništvo, telefonija
06.03.2017 12:21
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vesoljske tehnologije – nove priložnosti za sodelovanje

Vesoljske tehnologije –  nove priložnosti za sodelovanje
Vesoljske tehnologije – nove priložnosti za sodelovanje

Luxembourško-slovenski poslovni klub (LSBC) je ob podpori slovenskega veleposlaništva v Bruslju omogočil slovenskim visoko tehnološkim podjetjem obisk globalnega podjetja SES – Société Européenne des Satellites s sedežem v Betzdorfu v Luksemburgu. V okviru obiska so potekale individualne predstavitve in pogovori, tudi za skupne projekte v okviru Evropske vesoljske agencije ESA.

Slovensko delegacijo so sestavljala priznana podjetja: SkyLabs, Aerium, Cosylab in MDC. Slednje, skupaj s partnerskim podjetjem ProNewTech Luksemburg, že sodeluje s SES na kompleksnem projektu v Katarju. SES je predstavil možnosti, ki jih ponujajo sateliti saj je ta tehnologija tesneje povezana z našim vsakdanjikom, kot bi pričakovali. SES s floto več kot 50 satelitov v geostacionarni zemeljski orbiti (GEO) in 12 v srednji zemeljski orbiti (MEO) pokriva 99 % Zemljinega površja. SES ponuja rešitve ponudnikom televizijskih programov in internetnih storitev, mobilnim in stacionarnim operaterjem, vladam in institucijam ter poslovnemu svetu. Podjetje razvija tudi satelitske rešitve za humanitarno pomoč, e-učenje, e-zdravje in e-demokracijo.

Obisk je bil izjemna priložnost tudi za SES, da izve več o rešitvah, katera lahko zagotovijo slovenska podjetja in možnostih za sodelovanje. Dotaknili so se tudi sodelovanja s slovenskimi univerzami na raziskovalnih projektih, kar bi tako Sloveniji kot tudi Luksemburgu omogočilo boljšo pripravljenost za spopadanje s prihodnjimi zahtevami vesoljske industrije.

“Prepričani smo tudi, da bo to priložnost za ustvarjanje novih povezav s slovenskimi univerzami, njihovimi raziskovalnimi oddelki in SES. Združitev znanj iz Slovenije in Luksemburga je najboljši način, kako se odzvati na prihodnje programe ESA,” je dejal Roland Streber, generalni direktor podjetja ProNewTech iz Luxembourga.

“Srečanje se je nadaljevalo v zelo odprtem in sodelovalnem duhu in navdušuje nas ideja, da bi razpravo s SES naprej razvili v uspešno komercialno sodelovanje,” je povedal Igor Križnar, solastnik Cosylaba, ki v podjetju skrbi tudi za poslovni razvoj.


Prijavi napako v članku