Računalništvo, telefonija
07.06.2004 15:34

Deli z drugimi:

Share

Verbatimova dvoplastna 8,5 GB DVD+R plošča

Z lansiranjem dvoplastnega DVD+R medija je Verbatim potrdil sloves vodilnega na področju tehnologij digitalnih podatkovnih medijev. Velika prednost za uporabnike novih DVD+R (2,4x) plošč je povečana kapaciteta s 4,7 GB na spoštljivih 8,5 GB – in to na eni sami strani DVD-ja. Zdaj je možno nanjo posneti do štiri ure video materiala v DVD kakovosti. Posebej pomemben je tudi podatek, da je medij združljiv z obstoječimi DVD-Video predvajalniki in DVD-ROM pogoni. Verbatim je aktivni član združenja proizvajalcev, ki podpirajo format DVD+RW in ta dosežek jasno nakazuje željo ter pripravljenost tesnega sodelovanja z izdelovalci strojne opreme.

Tehnologijo za osnovni material DVD plošč so skupno razvili Mitsubishi Kagaku Media – matično podjetje Verbatima ter Philips. Obe podjetji vidita razvijanje in uvajanje tehnologije dvoplastnih medijev kot naslednji mejnik v prizadevanju izboljšave optičnih podatkovnih nosilcev in povečani kapaciteti medija, ki bo dobrodošla uporabnikom. Največji izziv je prav razvoj materialov in postopek izdelave dvoplastnega materiala – pri tem morajo lastnosti obeh plasti ustrezati določilom DVD-9 za DVD-Video predvajalnike in DVD-ROM pogone. Branje in zapisovanje poteka na posamezni plasti, ne da bi pri tem prišlo do spremembe zapisa podatkov na drugi.

Prva snemalna plast Verbatimove dvoplastne plošče DVD+R je pol prosojna in zagotavlja dovolj odbojnosti za branje ali zapis podatkov, hkrati mora prepuščati dovolj veliko moč laserja za refokusiranje pri branju ali zapisu na drugi plasti.

Mediji bodo v prodaji v začetku julija 2004.


Prijavi napako v članku