Telefoni
16.10.2012 13:37
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Velika Britanija razmišlja o mobilnem omrežju pete generacije

Mobilno omrežje 5G naj bi omogočilo prenose podatkov s hitrostjo do 200 M na sekundo.
Mobilno omrežje 5G naj bi omogočilo prenose podatkov s hitrostjo do 200 M na sekundo.

V letošnjem letu je uporaba mobilnega interneta v izjemnem porastu. Glavne razloge za takšen trend gre iskati predvsem v rasti uporabe mobilnih naprav, spremembi uporabniških navad in povečani uporabi spletnih storitev. Medtem ko je Slovenija šele pred kratkim komercialno pričela ponujati storitve v omrežju četrte generacije (4G LTE), jih svet že dlje časa množično uporablja. Še več. Združeno kraljestvo že celo razvija mobilno omrežje pete generacije (5G).

Razvoj še hitrejšega mobilnega omrežja od 100 M na sekundo poteka v okviru centra “5G Innovation Centre“, ki ga gosti univerza University of Surrey. Vlada Združenega Kraljestva je za namene raziskave in razvoja mobilnega omrežja 5G že primaknila preračunanih 14 milijonov evrov. Preostalih preračunanih 30 milijonov evrov so vložila vodilna podjetja na področju mobilnih naprav, kot so na primer Huawei, Samsung, Telefonica, Rohde & Schwarz in Fujitsu.

Končen cilj centra “5G Innovation Centre” je razviti in standardizirati mobilno omrežje pete generacije. To naj bi po ocenah strokovnjakov lahko zagotovilo prenos podatkov s hitrostjo do 200 M na sekundo oziroma dvakrat več od omrežja 4G LTE. Trenutno žal še ni mogoče napovedati, kdaj bo mobilno omrežje 5G na voljo za komercialno uporabo. Mnogi sicer verjamejo, da to ne bo zaživelo pred letom 2015.


Prijavi napako v članku