Strojna oprema
23.02.2009 06:08
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Večjedrni procesor ARM

Razvojni inženirji podjetja ARM so predstavili njihov prvi večjedrni procesor, ki bo podatke preračunaval v kompaktnih prenosnikih in žepnih računalnikih. Tehnologija novinca s tovarniško oznako Sparrow temelji na osnovi procesorske zgradbe Cortex-A9, ki naj bi dosegala frekvence delovanja razreda gigahercev.

Energijsko varčni procesor ARM naj bi zagotavljal izjemno tekoče poganjanje operacijskega sistema in prednameščene programske opreme, saj naj bi imel do trikrat večjo računsko moč od zdajšnjega modela. Za novi procesor podjetja ARM ljubitelji odrte kode že pripravljajo novo različico vse bolj priljubljenega operacijskega sistema Ubuntu. Prenovljeni operacijski sistem bo na voljo aprila in bo vključeval posebne gonilnike za namensko strojno opremo, brezžično povezavo in bo nudil tudi polno podporo nizki ločljivosti zaslonov. Danes sicer najdemo na trgu kar nekaj distribucij Linuxa, ki že podpirajo arhitekturo procesorjev ARM.

Po neuradnih podatkih naj bi bil prvi večjedrni procesor ARM vgrajen tudi v novi generaciji mobilnih telefonov Apple iPhone. Prve kompaktne prenosnike in žepne računalnike z novim procesorjem ARM pa bodo v prodajo ponudila podjetja Nec, Nvidia, Toshiba, STM in Texas Instruments, saj imajo zanj že zakupljeno licenco.


Tudi podjetje ARM vstopa v dobo večjedrnih procesorjev.

Prijavi napako v članku