Programska oprema
07.01.2008 11:19

Deli z drugimi:

Share

Več kot pol milijona različnih škodljivih programov


Eno izmed manj prijetnih božičnih presenečenj.

Finsko podjetje za računalniško varnost F-Secure sporoča, da obstaja že več kot pol milijona različnih škodljivih programov. V letu 2007 je bila rast še posebno hitra, saj se je število škodljivih programov podvojilo.

Od leta 1986, ko se je pojavil prvi virus za osebne računalnike, se je pojavilo že več kot pol milijona različnih škodljivih programov. Sprva je bila večina virusov napisana predvsem z namenom samodokazovanja avtorjev. V zadnjih letih pa je večina škodljivih programov napisana z namenom pridobiti finančno korist, pogosto v povezavi z organiziranim kriminalom.

Spletni kriminalci iščejo nove in nove načine, kako priti do podatkov na računalnikih uporabnikov. Tako se v zadnjem času pojavljajo programi, ki omogočajo prestrezanje podatkov, ki jih uporabniki izmenjujejo s svojo banko, tudi če je povezava sicer kriptirana. Ko kriminalci uspejo pridobiti avtorizacijske podatke, le-te izkoristijo za prenakazilo denarja na račune, ki so pod njihovim nadzorom.


Številke grejo v višave.

V času božičnih in novoletnih praznikov se je pojavilo tudi več variant tako imenovanega viharnega črva (“Storm Worm”). Le-ta se je prvič pojavil lani januarja v času divjanja viharja Kyrill, ki je po evropi zahteval veliko smrtnih žrtev. Takrat se je širil v sporočilih z zadevo “230 dead as storm batters Europe”. Kasneje se je ob odmevnejših dogodkih pojavilo več različic tega črva, za večino pa je značilno, da okužene računalnike povežejo v globalno omrežje in avtorjem črva omogočijo popoln nadzor nad računalniki.

Sporočila, poslana zadnje dni preteklega leta, so vsebovala povezavo na spletne naslove merrychristmasdude.com, uhavepostcard.com, happycards2008.com in newyearcards2008.com. Na spletnih straneh naj bi se nahajala čestitka oziroma zabavna animacija, dejansko pa je šlo za okuženo datoteko.

Kljub temu, da je številka pol milijona visoka, pa morajo protivirusni programi pravilno prepoznati vsakega izmed teh škodljivih programov. Večina protivirusnih programov se tako dandanes osvežuje večkrat dnevno, pojavljajo pa se tudi novi načini prepoznavanja, kot je naprimer F-Secure DeepGuard, ki prepozna tudi nove, doslej neznane škodljive programe.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več