Računalništvo, telefonija
26.02.2019 13:00

Deli z drugimi:

Share

Vas reševalci lahko hitro najdejo?

Danes ima že skoraj vsak svoj pametni mobilni telefon, kipoleg osnovnih klicev in sporočil omogoča vrsto drugih funkcionalnosti. Pa vendar, čeprav imajo ti telefoni vgrajen GPS in ostale lokacijske storitve, vas lahko reševalci ali druge nujne službe hitro najdejo?
Reševalci vas bodo v prihodnosti lahko našli še hitreje.
Reševalci vas bodo v prihodnosti lahko našli še hitreje.

Zakaj vas mnoge aplikacije najdejo v trenutku, medtem ko vas pri klicu na nujno številko 112 vedno najprej povprašajo o lokaciji? Največja ovira pri tem je, da so klici opravljeni znotraj stavb, kjer lokacijske storitve niso tako natančne kot zunaj. Stavbe namreč zelo ovirajo in motijo signal, kar zviša vaš krog iskanja na do 120 metrov obsega.

Druga ovira je predvsem v rualnih predelih, kjer so oddajniki postavljeni na večjih razdaljah. Tudi oddajniki zelo pripomorejo k iskanju osebe, saj s pomočjo le treh hitro izvemo, s katerega predela izvira klic. V mestih pa je težava v nadstropjih. Tudi če veste lokacijo, kje se nahajate, morda ne veste, na katerem nadstropju ste trenutno. Posledično reševalci potrebujejo dlje časa, da vas najdejo, saj morajo preiskati nadstropje za nadstropjem.

Po novih zakonih v ZDA bodo morali vsi operaterji mobilnih storitev zagotavljati boljšo natančnost za iskanje ponesrečenca že v naslednjih dveh letih. So pa tukaj že marsikatera zagonska podjetja, s pomočjo katerih vas bodo v bližnji prihodnosti našli hitreje in natančneje, saj bo lokacija natančna do 30 metrov v obsegu in do 3 metre v višino.


Prijavi napako v članku