Operacijski sistemi
27.11.2016 13:34
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Varnostni strokovnjaki znova prikazali kako nevarno je uporabljati telefone Android

Android 7.1 Nougat bo decembra na voljo za starejše mobilne naprave Google!
Android 7.1 Nougat bo decembra na voljo za starejše mobilne naprave Google!

Ni skrivnost, da so uporabniki pametnih telefonov Android izpostavljeni večjim varnostnim tveganjem. Platforma je lahka tarča za nepridiprave saj se lahko z enostavnimi triki prikradejo v vaš telefon in povzročijo veliko škode. V času, ko telefoni postajajo povezani z ostalimi napravami, kot so na primer avtomobili, je varnostno tveganje uporabe telefonov Android še toliko večje.

Norveški varnostni strokovnjaki iz podjetja Promon so pred kratkim prikazali kako enostavno lahko prevzamejo kontrolo nad vozilom Tesla zgolj zaradi platforme Android. Lastnikom vozil Tesla, ki imajo istoimensko aplikacijo nameščeno na pametni telefon z googlovim operacijskim sistemom, lahko hekerji poberejo dostopne podatke s katerimi so prijavljeni v aplikacijo in s tem prevzamejo kontrolo nad vozilom. Tako lahko na daljavo odklenejo vrata in ukradejo vse kar se v vozilu nahaja.

S pomočjo uporabe škodljive programske opreme pa je nevarnost še večja. V tem primeru so raziskovalci iz predhodno omenjenega podjetja Promon, vozilo uspešno vključili in odpeljali. Vse kar je za to potrebno je namestitev škodljive programske opreme katera se lahko sproži z namestitvijo aplikacije prek Google Play trgovine. Aplikacija se lahko na primer predstavlja kot nekaj povsem drugega kar v resnici na koncu je. Pri Tesli so se hitro odzvali na rezultate dela podjetja Promon in pri tem poudarili, da predstavljenja pomanjkljivost ni posledica njihove aplikacije ampak so tej nevarnosti izpostavljene tudi ostale aplikacije na platformi Android.

Podjetje Tesla veliko energije vlaga v iskanje vseh morebitnih napak v njihovi programski opremi in v zameno za posameznike, ki napake najdejo, ponuja denarne nagrade do višine 10.000 ameriških dolarjev.


Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku