Računalništvo, telefonija
13.03.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Varnost podatkov ni samoumevna

.. Synology vsako leto organizira "bounty" program, na katerega povabi vrhunske hekerje, ki pomagajo izboljšati varnost synologyjevih izdelkov in rešitev ..
Varnost podatkov ni samoumevna
Varnost podatkov ni samoumevna

Ne glede na to ali gre za ključne poslovne informacije ali dragocene družinske fotografije, je postala zaščita podatkov glavna skrb IT strokovnjakov. 100-odstotne zaščite verjetno ni, se ji pa lahko kar precej približamo. Synology neprestano dopolnjuje svoje izdelke in razvija varnostne rešitve, ki ponujajo celovit sistem. Od nas uporabnikov pa je odvisno, kako trdna bo zaščita.

Zlonamerna programska oprema, s katero kriminalci šifrirajo vaše podatke in želijo, da za odklepanje plačate odkupnino, je v zadnjem času ena od pogostejših oblik varnostnih groženj. Za uspešen napad na podatke, shranjene na diskih v strežniku NAS, kriminalci potrebujejo direkten dostop do naprave. Zato se zaščita začne že pri varnostnih nastavitvah usmerjevalnika in domačega omrežja ter nekaj osnovnih principih, ki se jih splača držati. Synology priporoča, da vedno najprej spremenite tovarniško nastavljena gesla in ustvarite nova, dovolj močna, pa seveda taka, ki niso enaka tistim, ki jih uporabljamo za dostop do usmerjevalnika ali osebnega računalnika. Poleg tega je priporočljivo, da ne odpiramo sumljivih sporočil, še manj pa klikamo na neznane povezave v njih. In seveda, da redno nadgrajujemo programsko opremo.

Najbolj učinkovita zaščita pred izgubo podatkov je varnostno kopiranje

Tako kot se je v zadnjem času spremenilo poslovanje podjetij, tudi sodobne informacijske rešitve predpostavljajo, da so zaposleni vse bolj mobilni in da dostopajo do pomembnih poslovnih podatkov iz različnih lokacij in s širokim izborom naprav. S tem se odpirajo varnostne luknje, ki jih lahko izkoristijo tudi zlonamerni napadalci. Tudi ponudniki rešitev za hrambo podatkov so se temu trendu prilagodili. Za sodobne rešitve ni pomembno iz katerega vira prihajajo podatki. Synologyjeva zbirka Active Backup ponuja številne rešitve za varnostno kopiranje podatkov iz različnih virov – fizičnih in virtualnih strežnikov, osebnih računalnikov ali podatkov, ki so shranjenih v oblačnih storitvah, kot sta Office 365 in G Suite. Ne glede na to, je namestitev, nadgradnja ali upravljanje z rešitvijo preprosto iz ene skupne nadzorne plošče.

Vendar pa je zaščitena varnostna kopija le del celote. Smisel kopiranja na varno lokacijo je, da smo zmožni v primeru zlonamernih napadov, okvar diskov ali nesreč, hitro in brez večjih motenj obnoviti izgubljene podatke. Synology v svoji rešitvi predvideva različne scenarije obnovitve, od posamičnih datotek do celotne obnove podatkov, možna pa je tudi takojšnja obnovitev v programu Virtual Machine Manager, kot tudi “Bare-metal” obnova celotnega sistema na novo napravo.

Pripravljeni za delo v najtežjih razmerah

Synology na svojih strežnikih NAS ponuja več nivojev zaščite podatkov. Osnovno zaščito zagotavlja postavitev polja RAID, ki zagotavlja integriteto podatkov tudi, če se eden od diskov v napravi pokvari. Toda zaščita občutljivih podatkov se tu šele začne.

Zasebni oblak, ki ga lahko postavimo na strežnikih NAS Synology omogoča vse prednosti, ki jih ponujajo storitve v oblaku. Obenem pa so podatki shranjeni na zasebni lokaciji, kar omogoča učinkovito zaščito pomembnih in zaupnih podatkov. Podatke pri prenašanju s strežnika na mobilne naprave lahko uporabnik zaščiti s kodiranjem. Tako so zaščiteni tudi pred nepooblaščinim dostopom do zaupnih podatkov tudi ko se prenašajo zunaj domačega omrežja. Na Synology strežnikih NAS pa si lahko, za dodatno zaščito prenosa podatkov, postavite tudi svoj lasten VPN strežnik, ki uporabnikom omogoča oddaljen in varen dostop do virov, ki so v skupni rabi v lokalnem omrežju Synology NAS.

Synology je živ dokaz, da cena ne odraža vedno kakovosti izdelka. Rešitve, kot je na primer zbirka Active Backup, ki poleg finančnih prednosti prinaša tudi varno hrambo, dostopnost podatkov od koderkoli in hitro obnovo podatkov, Synology svojim uporabnikom ponuja brezplačno.

Več najdete na www.xenon-forte.si (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več