Računalništvo, telefonija
28.06.2011 06:19

Deli z drugimi:

Share

Varnost Applovih operacijskih sistemov MacOS je na psu

Je Apple opravil izredno revizijo poslovanja podjetij na Kitajskem zgolj zaradi pritiska javnosti?
Je Apple opravil izredno revizijo poslovanja podjetij na Kitajskem zgolj zaradi pritiska javnosti?

Škodljive programske kode so med uporabniki Microsoftovih operacijskih sistemov Windows zelo dobro poznane. Medtem ko uporabniki računalniških sistemov Mac še pred kratkim niso bili tarča piscev zlonamernih kod, danes temu ni več tako. To dokazuje paket popravkov (do 1.300 MB), ki jih je podjetje Apple pred kratkim pripravilo za MacOS X Snow Leopard. Z njim so namreč pokrpali kar 36 resnih varnostnih pomanjkljivosti.

Pregled pokrpanih varnostnih lukenj nam pokaže, da je Apple onemogočil ponovni zagon operacijskega sistema MacOS preko brezžične povezave Wi-Fi in uporabnikom portala AppStore onemogočil vpogled v druga uporabniška gesla. Z namestitvijo popravkov bodo uporabniki računalniških sistemov Mac preprečili napadalcu prevzem nadzora nad računalnikom zgolj z uporabo okuženega dokumenta in odtujevanje podatkov preko ranljivosti v strežniku FTP. Da pri tem sploh ne omenjamo možnosti prelisičenja varnostnega sistema za preverjanje veljavnosti certifikatov SSL z lažnim certifikatom.

Najbolj zaskrbljujoče dejstvo je to, da podjetje Apple kljub številnim varnostnim ranljivostim operacijskega sistema MacOS še vedno daje prednost reševanju tehničnih težav in le malo pozornosti posveča področju varnosti. Podjetje iz Cupertina se namreč prepočasi odziva na odkrite varnostne pomanjkljivosti. In to še ni vse. Apple je konec maja zavajal uporabnike v primeru okužbe s škodljive programske kode Mac Defender. Ta je svojim uslužbencem centrov za pomoč uporabnikom celo prepovedal vsakršno odstranjevanje škodljive programske kode iz okuženega računalnika ali preusmeritev reševanja težave na višji novo. Kljub temu, da so Applove laži in sprenevedanja prišle na plano, ta še vedno načrtno zavaja javnost o domnevno večji varnosti operacijskega sistema MacOS X s spretnimi oglaševalskimi akcijami. Podjetje iz Cupertina in porabniki računalnikov Apple se bodo morali prej ali slej soočiti s tem, da so brezskrbni časi za operacijski sistem MacOS definitivno mimo. Prej ko bodo to spoznali, bolje bo!


Prijavi napako v članku