Računalništvo, telefonija
26.06.2017 10:00

Deli z drugimi:

Share

Varne fiksne in mobilne komunikacije

Varne fiksne in mobilne komunikacije
Varne fiksne in mobilne komunikacije

Kakovostne telekomunikacijske storitve morajo nuditi hitrost in dobro pokritost. Vendar pa ti dve lastnosti nista vredni kaj dosti, če ni poskrbljeno tudi za varnost.


Podjetje Stelkom iz Trzina je ponu­dnik telekomunikacijskih storitev s 13-letno tradicijo. Z optičnimi pove­zavami lahko doseže skoraj vse kraje v Slo­veniji, saj uporablja optično omrežje ener­getskega sistema Republike Slovenije. Osre­dotoča se na poslovne uporabnike, ki potre­bujejo zmogljive širokopasovne povezave do mednarodnih vozlišč in je tudi edini teleko­munikacijski ponudnik v Sloveniji z neposre­dno povezavo v internetno vozlišče v Mila­nu. Storitve povezljivosti zagotavlja na kako­vostnem optičnem omrežju, ki skupaj z viso­ko razvitim sistemom upravljanja in nadzora zagotavlja najvišjo strokovno raven storitve.

Neodvisno optično omrežje

2.500 kilometrov optičnih vodnikov, ki jih upravlja Stelkom, je popolnoma neodvisnih od omrežij preostalih telekomunikacijskih ponudnikov, tečejo pa po daljnovodih in po energetski kanalizaciji. Omogočene so izje­mno visoke hitrosti povezav, med slovenski­mi glavnimi mesti in v tujino celo do sto gi­gabitov na sekundo. Poleg optičnih vlaken Stelkom ponuja vse telekomunikacijske sto­ritve na Ethernetu, za zahtevnejše stranke pa tudi na platformi TDM. Omrežje energet­skega sistema je zasnovano redundantno, zato lahko podjetje zagotovi tudi varne pod­vojene povezave.

Alternativa: širokopasovno brezžično omrežje

Stelkom ob optičnem omrežju vrsto let skrbi tudi za gradnjo zmogljivega širokopa­sovnega brezžičnega omrežja. Več kot 25 baznih postaj s kakovostnim signalom po­kriva vsa večja mesta in dobršen del pode­želja. Brezžično omrežje omogoča visoke prenosne zmogljivosti (do 700 megabi­tov na sekundo) in različne vrste storitev. Strankam na odmaknjenih predelih takšno omrežje ponuja odlično alternativo reši­tvam ADSL ali VDSL, ki so zmogljivostno ve­dno omejene, lahko pa je tudi edina zmo­gljiva izbira na ruralnih lokacijah. Poslovni uporabniki z optično povezavo lahko brez­žično omrežje uporabijo tudi kot sekundar­no povezavo, saj ponuja zanesljive povezave po sprejemljivih cenah.

Stelkom preko družbe Alstar ponuja tudi storitve IP-telefonije, marca pa bo Alstar postal tudi virtualni mobilni operater, kar pomeni, da bo tako majhnim kot tudi velikim podjetjem ponujal cenovno ugo­dno lokalno in mednarodno telefonijo.

Kolokacija, sekundarna lokacija in varnost

Ker pa hitrost in pokritost nista edini pomembni lastnosti za uporabnika, Stelkom na svoji napredni infrastruktu­ri omogoča tudi številne dodatne IT-stori­tve. Med najpomembnejšimi je varnost. Kibernetski kriminal v Evropi namreč vztrajno raste in se iz leta v leto povečuje. Sem sodi kraja občutljivih poslovnih informacij, številk kreditnih kartic in bančnih računov, podatkov na karticah SIM, e-poštnih naslovov in osebnih informacij. Vdor v zasebnost in kraja podatkov predstavljata veliko grožnjo. V Evropi je bila tudi izdana uredba o varovanju podatkov, ki določa varovanje osebnih podatkov in kazni za neupoštevanje so visoke – govorimo o več desetih milijonih evrov. Vsak vdor in kraja takšnih podatkov ne predstavljata le velikega finančnega zalogaja, temveč ogrozita tudi sam obstoj podjetij. Stelkom zato ponuja več varnostnih rešitev.

Varni podatkovni center lahko poslovne stranke uporabijo za sekundarno lokacijo, v varnih sobah pa je omogočena vrsta raz­ličnih profesionalnih kolokacijskih storitev, tako z gostovanjem IT-storitev kot teleko­munikacijske opreme.

Omeniti je treba tudi S.Hrambo, specializirano storitev za najviš­jo raven varnostnega kopiranja in obnove podatkov, ki jo uporablja vse več poslovnih uporabnikov. Ne glede na to, ali potrebujete spletno varnostno kopiranje podatkov s trežnikov, distribucijskih omrežij, delovnih postaj ali prenosnih računalnikov, S.Hramba skrbi za preprosto in učinko­vito, predvsem pa sprotno varnostno kopira­nje podatkov z zmogljivim šifriranjem na lo­kalno ali oddaljeno lokacijo.

Za varovanje občutljivih podatkov pa poskrbi tudi Krypterix, ki predstavlja varno in zanesljivo, hkrati pa tudi enostavno rešitev. Je evropski izdelek in ponuja izredno visoko stopnjo zaščite za shranjevanje vseh vrst podatkov.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem STELKOM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri STELKOM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

stelkom logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem STELKOM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več