Računalništvo, telefonija
05.03.2020 10:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V ZDA ostro nad ponaredke

Dandanes vse več ljudi naročuje izdelke kar preko spleta. Le-to jim privarčuje čas vožnje do trgovine, je pa tudi bolj priročno, saj naročene izdelke prejmete kar na domač naslov. Pa veste, če je naročen izdelek originalen ali ponarejen?
V ZDA ostro nad ponaredki
V ZDA ostro nad ponaredki

Kolikokrat ste nakup izdelka za vsakodnevno rabo naročili kar preko spleta? Po statistikah sodeč je vedno več ljudi, ki izdelke tako za vsakdanjo rabo (hrana, pijača …), kot ostale (telefoni, računalniki …) nakupujejo raje preko spleta kot v fizični trgovini.

Na spletu lahko namreč potrošniki hitro preberemo, kako so drugi ljudje zadovoljni z določenim artiklom, primerjamo cene na različnih spletnih straneh in vse skupaj naročimo z nekaj kliki. Naročen izdelek je v večini primerov že naslednji dan pri nas, dostavljen do vhodnih vrat. Če pa nakup opravimo v trgovini, ne moremo vprašati nikogar, kako je z izdelkom, ki ga gledamo, zadovoljen, niti ne moremo primerjati cene, ne da bi se zapeljali v drugo trgovino. Do sedaj je edina prednost nakupa v trgovini ta, da izdelek dobimo takoj, in to brez poštnine.

Kako pa je pravzaprav z temi izdelki? Se vam je kdaj naročen izdelek zdel “čuden”, neobičajen? Na spletnem mestu eBay je kar nekaj izdelkov, ki se prodajajo kot originalni, vendar so v bistvu poceni ponaredki, ki se prodajajo po nižji ceni od originalnih. Nakup takšnih izdelkov lahko prinese več škode kot koristi. Pri nakupu sicer privarčujemo nekaj evrov, vendar nas to lahko drago stane. Izdelek je lahko nevaren za vsesplošno uporabo, na carini ga lahko zasežejo in uničijo, ne deluje tako kot mora …

Največja težava pri vsem tem pa je, da prodajalci, v tem primeru spletne trgovine, (za sedaj) še niso kaznovani. Sicer je v EU kontrola izdelkov nadstandardna, vendar se lahko zgodi, da uporabnik namesto originala prejme ponaredek. Kupci niso varni, niti če kupujejo na “zanesljivih” spletnih trgovinah, kot je Amazon.

To vse naj bi se kmalu spremenilo. V ZDA ravno sprejemajo zakon, pri katerem bi bili prodajalci kaznovani, v primeru, da prodajajo ponarejene izdelke. Pri ugotovitvi ponarejenih izdelkov bi sledile kazni, morali pa bi narediti vse, kar je v njihovi moči, da takšne preprodajalce zatrejo v kali.

Se vam je že zgodilo, da ste prejeli ponarejen izdelek? V tem primeru najprej poskusite izdelek takoj vrniti prodajalcu. Če to ne uspe, se pritožite pristojnemu organu v Sloveniji, v primeru, da je kupljen izdelek prišel iz države članice EU. V nekaterih primerih vas lahko celo vaša kreditna kartica (v primeru, da je nakup opravljen s kreditno kartico, ki ponuja to zaščito) obvaruje pred ponaredki tako, da vam banka povrne stroške.

Vsekakor se vedno prej prepričajte o podatkih o izdelku. Vedno preberite tudi mnjenja drugih kupcev, saj so lahko v večini primerov zelo koristna.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AR-SET d.o.o.

Dobravica 10A, 8310 Šentjernej, Tel: 05 904 82 27
Vodilni ponudnik računalniške opreme in servisa v Šentjerneju in okolici AR-SET, d. o. o. se že 17 let ukvarja s servisom in trgovino s celostno ponudbo računalniške opreme. ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več

shopi.eu, PAB d.o.o.

Kranjska cesta 14, 4202 Naklo, Tel: 04 257 51 50
Podjetje se ukvarja z zastopanjem in prodajo tujih blagovnih znamk. Več