Prenosni računalniki
08.10.2011 12:05
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V prodajo šel najcenejši tablični računalnik

V indijskih šolah se bodo tablice Aakash zelo posluževali.
V indijskih šolah se bodo tablice Aakash zelo posluževali.

Najboljši tablični računalniki niso poceni, obstajajo pa tudi cenejše alternative. Eno takšnih je pripravilo podjetje DataWind, ki za svoj nov tablični računalnik Aakash zahteva le preračunanih 26 evrov. Gre za tablico, ki je še posebej idealna za revne države, kjer si državljani zelo težko privoščijo katereo izmed dražjih tablic. Trenutno si jo lahko kupijo le v Indiji, upajmo pa, da bo v prihodnje na voljo še kje.

Seveda je povsem razumljivo, da se Aakash ne more pohvaliti s specifikacijami, kakršne najdemo pri najboljših tabličnih računalnikih. Vendar (skoraj) podarjenemu konju se ne gleda v zobe, mar ne? Naprava ima vgrajen 366-megaherčni procesor, 256 RAM pomnilnika ter dva gigabajta internega spomina za shranjevanje podatkov z možnostjo dodatne razširitve z microSD karticami. Programsko opremo pri Aakashu zastopa operacijski sistem Android 2.2.

Po podatkih podjetja DataWind pa lahko v prihodnosti od njega pričakujemo še nekoliko boljšo tablico. S kakšno strojno ter programsko opremo bo opremljena v podjetju še niso izdali, so pa napovedali, da bo zanjo potrebno odšteti preračunanih 45 evrov.


Prijavi napako v članku