Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
10.03.2023 09:06

Deli z drugimi:

Share

V množičnih odpuščanjih v tehnološkem sektorju v Evropi ženske bolj prizadete kot moški

Podatki kažejo, da so ženske v večji meri prizadete zaradi odpuščanj, kar dodatno zmanjšuje žensko zastopanost v tehnološki industriji.

Ko so se leta 2022 odvijala odpuščanja v evropskih tehnoloških podjetjih, so ustanovitelji in vlagatelji izrazili skrb, da bodo zmanjšanja števila zaposlenih še dodatno zmanjšala raznolikost v dotičnem ekosistemu.

Novi podatki kažejo, da bi lahko bile te skrbi utemeljene.

Ženske predstavljajo le malo več kot tretjino evropske delovne sile v tehnologiji, vendar predstavljajo 41,6% odpuščenih od oktobra 2022, glede na analizo 233 odpuščenih delavcev, ki jo je izvedel Layoffs.fyi, ki spremlja zmanjšanja števila zaposlenih v tehnološki industriji. Čeprav je velikost vzorca majhna (evropska podjetja so od oktobra odpustila 16.177 ljudi, glede na podatke Layoffs.fyi), se podatki ujemajo z zgodbami iz ženskih mrež in tehnoloških delavcev po vsej celini, ki kažejo, da so ženske nesorazmerno prizadete zaradi odpuščanj, kar še dodatno zmanjšuje žensko zastopanost v tehnološki industriji.

Podatki tudi odražajo spolno razmerje podobne analize trga dela v ZDA, ki jo je izvedel Layoffs.fyi in ima večji vzorec, pravi Roger Lee, ustvarjalec platforme.

To bi odražalo tudi podoben trend, ki je bil viden med pandemijo. Leta 2020 je poročilo podjetja McKinsey pokazalo, da je bila 1 od 4 žensk na svetu prisiljena spremeniti svojo kariero ali zapustiti delo, da bi izpolnile skrbniške dolžnosti.

Ženske prve odhajajo

Podjetje Like Minded Females (LMF), ki deluje v Londonu in se ukvarja s kariero ter vključevanjem raznolikosti, je izvedlo raziskavo o odpuščanjih in njihovem vplivu na raznolikost in vključevanje. Ustanoviteljica Sonya Barlow pravi, da je prek povratnih obrazcev in posvetovanj z podjetji ugotovila, da so “ženske bistveno pogosteje odpuščene kot moški”.

Eden od razlogov za to bi lahko bil, da so ženske močno zastopane na področjih marketinga, odnosov z javnostmi, raznolikosti in vključevanja ter kadrovskega managementa – pogosto med prvimi, ki so odpuščeni, saj niso “poslovno kritični”, pravi Barlow.

Barlow dodaja, da so bila v Evropi pri množičnih odpuščanjih v tehnološki industriji “prva na udaru” delovna mesta s krajšim delovnim časom, ki jih pogosto opravljajo ženske z otroci, starši in mladi strokovnjaki.

Ženske bi lahko bile bolj prizadete zaradi odpuščan,j kot moški, tudi zato, ker so “manj zastopane na vodstvenih in tehničnih položajih … kar poveča verjetnost, da jih bodo videli kot odvečne s stališča delovnega mesta,” pravi Hayley McCarthy, ustanoviteljica spletne platforme za usposabljanje, Skiller Whale.

Kot primer navaja Twitter, kjer je delo izgubilo 57%, v primerjavi s 47% moških.

Slab znak?

Ustanoviteljice in vlagatelji so že izrazili zaskrbljenost, da se bo raznolikost med gospodarskim upadom zmanjšala – vlagatelji se bodo vrnili k “omrežnim naložbam”, ki pogosto izključujejo ženske in ljudi druge rase. Barlow pravi, da “z vidika vključenosti meni, da se ne vračamo samo glede spola, ampak tudi glede etnične pripadnosti, kulture, socialne mobilnosti in starosti.”

Mnoge družbe, ki so denar namenile podjetju Like Minded Females za njihove storitve svetovanja o raznolikosti in vključevanju, so pogodbe umaknile v zadnjem trenutku, pravi Barlow, tudi po tem, ko so že podpisale – kar je zlovešč signal, da se tehnološka industrija manj zavzema za raznolikost.

Opazovalci ekosistema napovedujejo, da bodo odpuščanja v tehnološkem sektorju v Evropi spodbudila več podjetništva in Barlow meni, da bo velik del novih podjetnikov žensk. Čeprav se boji, da ženske ne bodo sposobne dolgoročno vzdrževati svojih podjetij, saj žensko ustanovljena podjetja prejmejo veliko manj financiranja kot tista, ki jih ustanovijo moški.

Videli bomo tudi več podjetnic, ki delajo prekarno, torej prevzemajo več kot eno delo za polovični in omejeni delovni čas ali po pogodbi, saj lahko tako ohranijo svojo raven neodvisnosti,” pravi Barlow.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več