Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
10.03.2023 09:06

Deli z drugimi:

Share

V množičnih odpuščanjih v tehnološkem sektorju v Evropi ženske bolj prizadete kot moški

Podatki kažejo, da so ženske v večji meri prizadete zaradi odpuščanj, kar dodatno zmanjšuje žensko zastopanost v tehnološki industriji.

Ko so se leta 2022 odvijala odpuščanja v evropskih tehnoloških podjetjih, so ustanovitelji in vlagatelji izrazili skrb, da bodo zmanjšanja števila zaposlenih še dodatno zmanjšala raznolikost v dotičnem ekosistemu.

Novi podatki kažejo, da bi lahko bile te skrbi utemeljene.

Ženske predstavljajo le malo več kot tretjino evropske delovne sile v tehnologiji, vendar predstavljajo 41,6% odpuščenih od oktobra 2022, glede na analizo 233 odpuščenih delavcev, ki jo je izvedel Layoffs.fyi, ki spremlja zmanjšanja števila zaposlenih v tehnološki industriji. Čeprav je velikost vzorca majhna (evropska podjetja so od oktobra odpustila 16.177 ljudi, glede na podatke Layoffs.fyi), se podatki ujemajo z zgodbami iz ženskih mrež in tehnoloških delavcev po vsej celini, ki kažejo, da so ženske nesorazmerno prizadete zaradi odpuščanj, kar še dodatno zmanjšuje žensko zastopanost v tehnološki industriji.

Podatki tudi odražajo spolno razmerje podobne analize trga dela v ZDA, ki jo je izvedel Layoffs.fyi in ima večji vzorec, pravi Roger Lee, ustvarjalec platforme.

To bi odražalo tudi podoben trend, ki je bil viden med pandemijo. Leta 2020 je poročilo podjetja McKinsey pokazalo, da je bila 1 od 4 žensk na svetu prisiljena spremeniti svojo kariero ali zapustiti delo, da bi izpolnile skrbniške dolžnosti.

Ženske prve odhajajo

Podjetje Like Minded Females (LMF), ki deluje v Londonu in se ukvarja s kariero ter vključevanjem raznolikosti, je izvedlo raziskavo o odpuščanjih in njihovem vplivu na raznolikost in vključevanje. Ustanoviteljica Sonya Barlow pravi, da je prek povratnih obrazcev in posvetovanj z podjetji ugotovila, da so “ženske bistveno pogosteje odpuščene kot moški”.

Eden od razlogov za to bi lahko bil, da so ženske močno zastopane na področjih marketinga, odnosov z javnostmi, raznolikosti in vključevanja ter kadrovskega managementa – pogosto med prvimi, ki so odpuščeni, saj niso “poslovno kritični”, pravi Barlow.

Barlow dodaja, da so bila v Evropi pri množičnih odpuščanjih v tehnološki industriji “prva na udaru” delovna mesta s krajšim delovnim časom, ki jih pogosto opravljajo ženske z otroci, starši in mladi strokovnjaki.

Ženske bi lahko bile bolj prizadete zaradi odpuščan,j kot moški, tudi zato, ker so “manj zastopane na vodstvenih in tehničnih položajih … kar poveča verjetnost, da jih bodo videli kot odvečne s stališča delovnega mesta,” pravi Hayley McCarthy, ustanoviteljica spletne platforme za usposabljanje, Skiller Whale.

Kot primer navaja Twitter, kjer je delo izgubilo 57%, v primerjavi s 47% moških.

Slab znak?

Ustanoviteljice in vlagatelji so že izrazili zaskrbljenost, da se bo raznolikost med gospodarskim upadom zmanjšala – vlagatelji se bodo vrnili k “omrežnim naložbam”, ki pogosto izključujejo ženske in ljudi druge rase. Barlow pravi, da “z vidika vključenosti meni, da se ne vračamo samo glede spola, ampak tudi glede etnične pripadnosti, kulture, socialne mobilnosti in starosti.”

Mnoge družbe, ki so denar namenile podjetju Like Minded Females za njihove storitve svetovanja o raznolikosti in vključevanju, so pogodbe umaknile v zadnjem trenutku, pravi Barlow, tudi po tem, ko so že podpisale – kar je zlovešč signal, da se tehnološka industrija manj zavzema za raznolikost.

Opazovalci ekosistema napovedujejo, da bodo odpuščanja v tehnološkem sektorju v Evropi spodbudila več podjetništva in Barlow meni, da bo velik del novih podjetnikov žensk. Čeprav se boji, da ženske ne bodo sposobne dolgoročno vzdrževati svojih podjetij, saj žensko ustanovljena podjetja prejmejo veliko manj financiranja kot tista, ki jih ustanovijo moški.

Videli bomo tudi več podjetnic, ki delajo prekarno, torej prevzemajo več kot eno delo za polovični in omejeni delovni čas ali po pogodbi, saj lahko tako ohranijo svojo raven neodvisnosti,” pravi Barlow.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več