Obvestila podjetij
05.06.2015 09:28
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V Ljubljani študenti o trajnostni mobilnosti v mestih

V Ljubljani študenti o trajnostni mobilnosti v mestih
V Ljubljani študenti o trajnostni mobilnosti v mestih

Trajnostna mobilnost v mestih je ena najbolj vročih tem, s katero se danes ukvarjajo tudi visokotehnološka IT-podjetja. Podjetje Comtrade je zato za študente in študentke med izzive poletne šole EdIT 2015 vključilo iskanje prednosti, ki jih v svet mobilnosti prinašata digitalna doba in razvoj platforme za skupno rabo avtomobilov. Prijave na brezplačno poletno šolo EdIT bodo odprte do 17. junija.


Ljudje se vedno pogosteje odločajo za življenje v urbanih območjih, saj tam pričakujejo višjo kakovost življenja in dostop do sodobne tehnologije in infrastrukture. Danes v urbanih območjih živi kar 53 odstotkov prebivalstva, do leta 2050 pa naj bi se njihov delež povečal na 67 odstotkov. Poleg tega je mogoče pričakovati, da se bo skupno število prevoženih kilometrov potrojilo. Ta dva ključna demografska trenda – rast prebivalstva in urbanizacija – pomenita, da trenutni pristop k mobilnosti ne dohaja več povpraševanja. Obstoječa kombinacija avtomobilov v zasebni lasti, javnega prevoza in drugih možnosti za mobilnost ni najbolj optimalna rešitev ter obenem ne izkorišča vseh možnosti, ki jih prinaša digitalna doba.

Na eni strani se mesta tako soočajo s številnimi novimi izzivi na področju mobilnosti (onesnaženost zraka, hrup, vse višje koncentracije emisij v zraku), na drugi strani pa posledice čutijo tudi prebivalci mest (prometni zastoji, manjša varnost na cestah, slabša kakovost življenja itd.). Prednosti, ki jih v svet mobilnosti prinaša digitalna doba, bodo raziskali in v praksi preverili tudi udeleženci 19. poletne šole EdIT na ljubljanski lokaciji.

Kot vsako leto poletna šola EdIT poteka v treh državah – Sloveniji, Srbiji ter Bosni in Hercegovini – na šestih različnih lokacijah. EdIT 2015 bo v Sloveniji potekal v Ljubljani in Mariboru od 13. do 24. julija 2015. V Ljubljani bodo udeleženci, kot že omenjeno, iskali rešitve za trajnostno mobilnost. Poletna šola v Ljubljani bo razdeljena na dva dela, pri čemer bo en del bolj tehničen, drugi pa se bo osredotočil na poslovno analizo. V Mariboru bodo udeleženci razvijali večnivojsko rešitev z roboti Lego.

Študentje in študentke ter dijaki in dijakinje lahko svojo prijavo na uradni strani poletne šole EdIT oddajo najkasneje do 17. junija 2015.

Udeleženci EdITa se veliko naučijo o različnih tehnologijah, še več pa o vodenju projektov s pomočjo agilnih metodologij, življenjskem ciklu programskih rešitev in ekipnem delu, kar so zelo zaželene izkušnje.

Anja Jozelj, študentka v podjetju Comtrade v Ljubljani:

»Poletna šola Edit je bila super izkušnja, ki bi jo priporočila vsakemu študentu! Če se na poletno šolo prijavljaš, ker želiš izpopolniti svoje programersko znanje, se pripravi na izkušnjo, ki ponuja mnogo več kot to. Na preizkusu bodo namreč prav vse tvoje veščine: komunikacijske, organizacijske in ustvarjalne, nenazadnje pa boš preizkusil tudi svoje tehnično znanje. Ker je ekipno delo ena izmed bolj izpostavljenih veščin poletne šole, smo lani sklenili ogromno novih prijateljstev in se med delom tudi izredno zabavali. Zato vsem prihodnjim udeležencem poletnih šol svetujem: zaupajte vase in se pri delu ne pozabite zabavati! Na ta način bo vaša izkušnja nepozabna! »

Klemen Plazar, študent v podjetju Comtrade v Mariboru:

»Šole EdIT sem se udeležil dvakrat. Prvič kot udeleženec in drugič kot inštruktor. V obeh primerih je bila to zame odlična izkušnja. Na poletni šoli EdIT mi je bilo najbolj všeč to, da sem lahko svoje znanje s fakultete prenesel v prakso in skupaj z ekipo razvil uporaben končni izdelek. Udeležbo bi predlagal vsem, ki jih zanima tehnologija in bi se radi preizkusili v delu znotraj podjetja.«

Povezave

Opis projektov in prijava: http://www.comtrade.si/edit

Facebook: https://www.facebook.com/ctedit

Izjave udeležencev preteklih poletnih šol:

***

Začetki EdITa
Začetki izobraževanja bodočih razvijalcev s projektom EdIT segajo že v leto 1996, ko se je s prvimi realnimi izzivi v okviru poletne šole spoprijelo le 10 udeležencev. Danes je ta projekt postal že tradicionalen, saj se ponaša že z 19-letno tradicijo in kakovostnim programom. Vsako leto pritegne večje število udeležencev, ne samo v Sloveniji temveč tudi v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Vse večje število prijavljenih iz različnih fakultet je dokaz, da EdIT sledi razvoju stroke in ponuja aktualne programe za razvoj novih znanj, ki jih panoga informacijskih tehnologij potrebuje za ohranjanje konkurenčnosti. Leta 2007 je poletna šola prejela tudi 2. nagrado na natečaju za najboljši kadrovski projekt. Leta 2014 se je poletna šola EdIT uvrstila med 15 najboljših praks programa Best of the Best, ki ga je ob svoji 15. obletnici delovanja organizirala Ameriška gospodarska zbornica – AmCham.

O podjetju Comtrade

Comtrade je mednarodno podjetje, specializirano za informacijske tehnologije. Podjetja v skupini poslujejo na področjih razvoja informacijskih rešitev, sistemske integracije in distribucije informacijskih tehnologij ter strankam zagotavljajo poslovne rešitve z dodano vrednostjo, s katerimi lahko znižajo stroške in povečajo dobičkonosnost. Comtrade zaposluje več kot 1500 strokovnjakov v 11 državah, z več kot 1000 razvijalci programske opreme pa podjetje zagotavlja vrhunsko strokovno znanje v panogah upravljanja shranjevanja podatkov, vgradnih sistemov, igralništva in razvoja prilagojenih aplikacij.


Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku