Računalništvo, telefonija
09.03.2011 15:41
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporaba računalnika v večernih urah povzroča nespečnost

Vas muči nespečnost zaradi uporabe računalnika?
Vas muči nespečnost zaradi uporabe računalnika?

Ste zaradi obilice dela primorani delati v poznih nočnih urah? Če imate težave z nespečnostjo, je za to morda kriva večerna uporaba računalnika. Vsaj tako zatrjujejo raziskovalci, ki so nadvse zanimivi članek objavili na spletnem portalu Washington Post. Nespečnost začuda ni posledica večurnega dela ampak umetne svetlobe. Ta namreč vpliva na zmanjševanje hormona melatonina, ki je ključen za spanje.

Raziskovalci zatrjujejo, da imajo interaktivne naprave, kot so računalniki, pametni mobilni telefoni, igralne konzole in druge večpredstavnostne naprave, občutno večji vpliv na poslabšanje spanca kot televizor ali radijski sprejemnik. Zaradi tega je veliko bolje, če vsaj uro pred načrtovanim počitkom ne uporabljamo računalnika oziroma druge naprave z zaslonom. Elektronske naprave raje nadomestimo s papirnato knjigo.

Če ste zaradi obilice dela dejansko primorani delati z računalnikom pozno v noč, lahko težave z nespečnostjo precej omilite s pomočjo brezplačne programske opreme f.lux. Ta namreč poskrbi za samodejno nastavitev barvnega tona zaslona glede na čas. Medtem ko je v jutranjih urah barvni ton moder, je v večernih urah rdeče-oranžen. Brezplačna programska oprema f.lux je na voljo za prenos na spletni strani http://goo.gl/BPFBM. Namestimo jo lahko na operacijske sisteme Windows, MacOS in Linux.


Prijavi napako v članku