Telefoni
19.08.2013 05:55
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporaba pametnih mobilnih telefonov vodi k poslabšanju vida

Kirurg iz očesne klinike Laser Eye Surgeons Davida Allamby je razkril, da se je kratkovidnost med mladimi v primerjavi z letom 1997 povečala za kar 35-odstotkov. Najbolj na udaru so predvsem tisti uporabniki, ki razpolagajo z pametnimi mobilnimi telefoni z zasloni manjšimi od 4-palcev.
Zaradi večurnega prebiranja vsebin na pametnem mobilnem telefonu vas lahko doleti huda oblika kratkovidnosti!
Zaradi večurnega prebiranja vsebin na pametnem mobilnem telefonu vas lahko doleti huda oblika kratkovidnosti!

Vse več mladih več ur dnevno strmi v male zaslone pametnih mobilnih telefonov, zato ne preseneča ugotovitev kirurga iz očesne klinike Laser Eye Surgeons Davida Allambyja, da se pojav kratkovidnosti med mladimi močno povečal. Nedavno opravljena raziskava je namreč pokazala, da se je kratkovidnost med mladimi v primerjavi z letom 1997 povečala za kar 35-odstotkov. Največ težav z vidom pa imajo seveda tisti, ki mobilni telefon uporabljajo za prebiranje vsebin.

Kirurg iz očesne klinike Laser Eye Surgeons David Allamby je prišel do spoznanja, da povprečni uporabniki pametni mobilni telefon drži le 30 centimetrov stran od oči, nekateri izmed njih pa celo manj kot 18 centimetrov, medtem ko knjige in časopise običajno držimo 40 centimetrov stran od obraza. Ker so oči »prisiljene« v prebiranje majhnih črk, telo neprestano sprošča hormone, ki vplivajo na kratkovidnost, zaradi česar se ta danes razvija in slabša tudi po 40. letu starosti, čeprav naj bi bil ta pojav »zaključen« pri 21. letu starosti. Najbolj na udaru so predvsem tisti uporabniki, ki razpolagajo z pametnimi mobilnimi telefoni z zasloni manjšimi od 4-palcev (10,2-centimetrov).

Očesni kirurg David Allamby je prepričan, da bo zaradi pametnih mobilnih telefonov že čez 20 let kar polovica uporabnikov mlajših od 30-let kratkovidnih, nekateri izmed njih pa bodo lahko vid izboljšali le z operacijo. Če se želite izogniti tovrstnim zdravstvenim težavam vam priporočamo, da močno omejite uporabo pametnih mobilnikov za prebiranje vsebin in si za ta namen raje omislite kompakten tabličen računalnik. K temu veliko pripomore tudi gibanje na svežem zraku, saj sončna svetloba dokazano zmanjšuje napredovanje kratkovidnosti.


Prijavi napako v članku