Telefoni
02.03.2014 12:41
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Uporaba mobilnika med vožnjo je v Kaliforniji legalna!

Prizivno sodišče je ugotovilo, da je v ameriški zvezni državi Kalifornija med vožnjo izrecno prepovedano le opravljanje pogovorov in pisanje sporočil.
Prizivno sodišče je ugotovilo, da je v ameriški zvezni državi Kalifornija med vožnjo izrecno prepovedano le opravljanje pogovorov in pisanje sporočil.

Medtem ko je v Sloveniji in v večini držav širom sveta zaradi izjemno visokega tveganja uporaba pametnega mobilnega telefona med vožnjo prepovedana, ga bodo lahko odslej vozniki v ameriški zvezni državi Kalifornija uporabljali brez skrbi. Tamkajšnje prizivno sodišče je namreč odločilo v prid voznikov, ki med vožnjo uporabljajo nepogrešljive mobilne naprave. Tožba je bila sprožena na pobudo voznika Stevena R. Spriggsa, ki ga je kalifornijskega policija pred časom kaznovala zaradi uporabe mobilnika med vožnjo z globo v višini preračunanih 120 evrov.

Kalifornijska policija je voznika Steven R. Sprigg oglobila, ker je med vožnjo »brskal« po mobilniku, čeprav sam zatrjuje, da med tem ni opravljal telefonskega pogovora ali prebiral oziroma pošiljal kratkih sporočil SMS. Ker je v ameriški zvezni državi Kalifornija med vožnjo izrecno prepovedano le opravljanje pogovorov in pisanje sporočil, je prizivno sodišče voznika Stevena R. Spriggsa oprostila plačila denarne globe. Državno tožilstvo ima na odločitev prizivnega sodišča sicer še pravico do pritožbe na vrhovno sodišče, a je vsaj glede na poročanje tamkajšnjih lokalnih medijev ne bo vložilo.


Prijavi napako v članku