Telefoni
09.05.2011 15:42
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upogljivi mobilni telefoni kmalu resničnost?

Upogljivi mobilni telefoni kmalu resničnost?
Upogljivi mobilni telefoni kmalu resničnost?

Da bo elektronski papir kmalu zašel v naše vsakdanje življenje, kažejo številni proizvajalci, ki kot po tekočem traku pripravljajo vse zmogljivejše in kakovostnejše zaslone za prebiranje e-vsebin. Naj mejnik na obetavnem področju so s pripravo prvega upogljivega mobilnega telefona postavili raziskovalci kanadske univerze Queen’s University. Tu gre za mobilnik, ki temelji na osnovi tehnologije elektronskega papirja.

Prvi upogljivi mobilni telefon PaperPhone lahko počne vse, kar je v domeni pametnih mobilnih telefonov. To pomeni, da lahko z njim opravljamo telefonske klice, predvajamo glasbene datoteke, shranjujemo podatke in še bi lahko naštevali. Raziskovalci kanadske univerze Queen’s University so novinca opremili tako z elektronskim papirjem s 3,74-palčno oziroma 9,5-centimetrsko diagonalo kot upogljivim tiskalnim vezjem in tipali.

Funkcionalnosti novega pametnega mobilnega telefona izbiramo kar z upogibanjem zaslona. Najlepše pri tem je, da lahko mobilnik naučimo, kako naj se odziva na različne vzorce upogibanja in zvijanja. Zaslon ima zelo dober vidni kot in ob dnevni svetlobi porabi zanemarljivo količino električne energije, saj ne potrebuje dodatne osvetlitve ozadja. Ker je upogljivi pametni mobilni telefon šele prototip, je vsaj zaenkrat težko napovedati, ali bo na voljo v prosti prodaji. Kljub temu upajmo, da bo vendarle zašel na prodajne police trgovin.


Prijavi napako v članku