Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
10.05.2024 08:30
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

UPDF – deluje povsod, brezplačen in z vsemi funkcijami za urejanje PDF dokumentov

Spremljali smo, koliko dni v tednu se ne srečamo s PDF dokumenti. Po prvem tednu smo obupali, ker smo večkrat na dan »primorani« urejati v tem formatu in tudi več PDF dokumentov ustvariti sami.

Na spletu smo poiskali morebitne statistike o uporabi PDF formata. Leta 2015 je Phil Ydens, podpredsednik razvoja oblaka pri podjetju Adobe, objavil študijo, kjer ocenjuje, da je bilo takrat po celem svetu vsaj 2,5 trilijona PDF dokumentov. Desetletje kasneje lahko domnevamo, da se je ta številka samo še znatno povečala. Zato se niti ne čudimo, da ne moremo preživeti niti enega dne, ne da bi odprli PDF.

V tem času smo preizkusili kar nekaj urejevalnikov, tako brezplačnih kot plačljivih. Tudi na telefonih smo se poigravali z različnimi aplikacijami, od tistih privzetih, ki jih dobimo nameščene že na samem začetku, do tistih, ki jih najdemo v Google/Apple trgovini in tudi izven njih. Pri vsakem smo bili z nekaterimi funkcijami zadovoljni, z drugimi malo manj. Naša uporaba je zelo specifična. Nekaj nas dela v pisarnah, drugi so od doma ali vedno na poti. V istem ekosistemu imamo novinarje, pisce in oblikovalce, ki morajo imeti dostop do enakih funkcij in predvsem do istih PDF dokumentov.

Prišli smo do urejevalnika UPDF, o katerem smo v zadnjih mesecih že govorili. Prepričal nas je s priročnimi funkcijami, ki so na voljo že v brezplačni različici, v plačljivi različici, ki ni pretirano neprijazna do denarnice, pa smo dobili dostop še do nekaterih, ki so izredno dobrodošle v določenih scenarijih, kot na primer, ko urejamo in zaključujemo revijo pred tiskom. Možnost uporabe urejevalnika na vseh napravah, vključno z Maci, iPhoni, Androidi in Windows računalniki, je velik bonus, pika na i pa je možnost sinhronizacije našega dela na vseh omenjenih napravah. Še bolj pomembno pa je, da ena licenca zadošča za uporabo na štirih napravah.

Ker je UPDF že nekaj časa nameščen na naših računalnikih in telefonih, smo se odločili poudariti nekatere funkcije, ki so nam izredno v pomoč in vse prednosti uporabe urejevalnika UPDF.

Kaj vse omogoča UPDF Android in iOS uporabnikom?

V našem poslu je veliko urejanja, oblikovanja, popravljanja, označevanja in komentiranja. Ko je čas zaključevanja revije in tudi ko članek pripravljamo za splet, se z ekipo zberemo, zgrnemo glave in si izmenjujemo ideje in komentiramo na različno vsebino. Ker smo pogosto razpršeni in ne na enem mestu, nam je pomembno, da nam urejevalnik omogoča vse našteto na različnih napravah. Nekateri urejajo na telefonu, drugi na računalniku, tretji pa na tablici.

Urejevalnik UPDF si lahko naložimo prek Google, Apple ali kakšne tretje trgovine. Skratka, na voljo je na vseh uradnih in varnih kanalih. Kar lahko pohvalimo, je, da je že brezplačna različica primerna za večino uporabnikov.

Na voljo so nam orodja za označevanje in komentiranje. Določene dele besedila lahko označimo z drugačno barvo, zraven dopišemo komentar, kaj bi bilo potrebno spremeniti in to delimo z ostalimi prek oblaka. Za večino, vključno z nami, je izredno pomembno, da lahko po volji popravljamo besedilo. Z urejevalnikom UPDF enostavno označimo besedilo, ga popravimo in shranimo. Dodamo ali zamenjamo lahko tudi fotografije, ne da bi uničili oblikovanje PDF dokumenta. Dodamo lahko vodni žig, glavo in nogo, poljubna ozadja in povezave po meri. To so vse funkcije, ki so nam samoumevne, ampak pogosto niso na voljo v tovrstnih urejevalnikih oziroma je potrebno za njih plačati.

iOS uporabniki imajo dodaten privilegij, da lahko PDF dokumente shranijo v varen trezor Security Space, do katerega lahko dostopajo le z geslom ali biometrijo.

Pogosto uporabljamo tudi funkcije za organizacijo strani v PDF dokumentu. Če želimo članek na 34. strani v reviji premakniti višje ali nižje, ga enostavno označimo in premaknemo na želeno mesto. Obstoječi PDF lahko združimo še z drugimi in poljubno organiziramo strani. Ker PDF dokumenti lahko zelo hitro presežejo podatkovno omejitev poštnih strežnikov (okoli 25 MB), smo večkrat uporabili tudi funkcijo stiskanja datotek za lažje pošiljanje in deljenje.

Z vsemi naštetimi orodji nam je sodelovanje v ekipi zelo olajšano, kar smo tudi iskali v urejevalniku PDF dokumentov.

Ima pa UPDF še eno pomembno prednost. Vgradili so umetno inteligenco UPDF AI, ki lahko (tudi v brezplačni različici) ustvarja povzetke, prevaja v različne jezike, razlaga strokovne izraze in vse ostalo, kar potrebujemo za čim hitrejše razumevanje vsebine v PDF dokumentu. Njihovo umetno inteligenco lahko uporabljamo tudi izven urejevalnika. Pripravili so spletni AI klepetalnik, kot smo tega že vajeni pri ChatGPT, Copilot in podobno.

Vse in še več lahko z njim delamo na Windows in Mac računalnikih

Poleg vseh funkcij za urejanje in organizacijo ter tudi funkcije umetne inteligence so na namiznih in prenosnih računalnikih (Windows in Mac) na voljo še funkcije za pretvorbo. Če bi želeli ustvariti PDF dokument iz tretjega formata, na primer fotografije, Worda in podobno, lahko to storite v nekaj klikih. Velja tudi za pretvorbo PDF dokumenta v druge formate.

PDF dokumente lahko tudi zavarujemo, tako da jih šifriramo, dodamo gesla ali pa omejimo dovoljenja, kaj lahko spreminjajo ostali uporabniki. Lahko nastavite, da je dokument samo za branje, lahko pa pustite, da vsak uporabnik poljubno ureja dokument.

V PDF dokumentu lahko urejamo besedilo, menjamo slike, dodajamo povezave, nalepke, komentarje in še več

Če imate fotografijo, iz katere bi radi razbrali besedilo, je ne rabite prepisovati ročno, ampak uporabite funkcijo optične prepoznave znakov (OCR), ki je vgrajena v urejevalnik UPDF. Seveda pa lahko dodajamo tudi obrazce in podpisujemo dokumente, bodisi z ročnim podpisom ali elektronskim.

Zakaj torej izbrati urejevalnik UPDF na telefonih in računalnikih?

Z uporabo urejevalnika UPDF si boste na prvem mestu olajšali delo, pohitrili nekatere osnovne naloge, morda pa boste tudi dobili pohvalo šefa za lepo urejene ter organizirane dokumente. S sodelavci boste lažje sodelovali, prihajalo bo do manj napak in šumov v komunikaciji in vsak popravek ter sprememba bosta zabeležena.

Preprečili boste tudi morebitno uhajanje podatkov iz podjetja. Dodajte vodni žig ali pa dokumente zavarujte z bolj naprednimi varnostnimi rešitvami in takoj boste vedeli, kdaj bo šlo za neodobreno deljenje.

Všeč vam bo tudi, da je vse na enem mestu in večina funkcij na voljo brezplačno in ne za neke ogromne letne vsote. Da lahko zakupimo eno licenco in jo lahko uporabimo na različnih napravah (Windows, Mac, Android in iOS) je prav tako zelo dobrodošlo.

Začnite urejati, kot se spodobi

Urejanje, popravljanje, dodajanje različnih elementov, od fotografij do povezav, varnostne funkcije, funkcije deljenja in pretvorbe … Seznam prednosti bi lahko še nadaljevali, ampak to so glavne, ki so prepričale večino uporabnikov.

Če bi radi imeli orodje, ki vam omogoča enostavno urejanje PDF dokumentov, ste ga našli. Naložite si ga lahko že danes povsem brezplačno, trenutno pa lahko izkoristite tudi poseben popust za naše bralce in si zagotovite eno izmed plačljivih različic s še več funkcijami, prostora v oblaku in dodaten dostop do umetne inteligence UPDF AI. Če boste urejevalnik kupili pred 24. majem, boste sodelovali tudi v žrebanju za tablični računalnik iPad Air.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem UPDF.
Vas zanima več iz te teme?
PDF urejevalniki PDF dokumenti


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več