Računalništvo, telefonija
24.08.2020 06:29

Deli z drugimi:

Share

Umetna inteligenca v neposrednem zračnem boju premagala vojaškega pilota

Umetna inteligenca bi lahko bila prav kmalu uporabljena za samostojno upravljanje vojaških letal.
Umetna inteligenca bi lahko bila prav kmalu uporabljena za samostojno upravljanje vojaških letal.

Napredna umetna inteligenca in rešitve, ki so neposredno povezane z njo, so trenutno v tehnološkem svetu ena najbolj opevanih tem. Podjetja zaradi tega na vseh področjih vanjo vlagajo zajetne vsote denarja in kadrovskih virov, saj gre za panogo, ki veliko obeta. V to panogo seveda veliko sredstev vlaga tudi ameriška vojska, saj razvija posebna vojaška letala, ki bodo temeljila na osnovi umetne inteligence.

Da bi lahko bila umetna inteligenca povsem kos upravljanju z vojaškimi letali je nedavno dokazala raziskovalna agencija ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA). Ta je namreč organizirala navidezni zračni boj med vojaškim letalom F-16, ki ga nadzira umetna inteligenca in dejanskim vojaškim pilotom. Tridnevni dvoboj, imenovan AlphaDogfight Trials, je najprej soočil več proizvajalcev avtonomnih pilotskih sistemov letal. Med njimi je bil zmagovalec Heron Systems, čigar umetna inteligenca se je nato spopadla z izkušenim pilotom vojaških letal ameriške vojske.

V vseh petih simuliranih neposrednih zračnih bitkah je sistem umetne inteligence s svojim navideznim vojaškim letalom F-16 premagal pilota v istem letalu, s čimer ga je premagal tako pri uporabljanju kot v hitrosti reakcije. Pilot, ki se je »boril« proti sistemu Heron Systems, je dejal, da njihovi klasični manevri, ki jih uporabljajo za boj z drugimi piloti, niso delovali, zato je poskušal spremeniti taktiko in narediti nekaj drugega. Najzanimivejši je bil tudi zadnji dvoboj, ko je pilot nekoliko spremenil svoj pristop, a je bil na koncu vseeno premagan.

Cilj teh preizkusov je pridobiti napreden sistem umetne inteligence, ki ga bodo v prihodnosti lahko usposobili za izvajanje avtonomnih nalog, pa tudi samodejno vodenje vojaških letal. Simulacije in navidezna bojevanja dejansko omogočajo umetni inteligenci, da v kratkem času pridobi veliko izkušenj s pilotiranjem. To dejansko tudi pomeni, da bodo tovrstna letala po vsej verjetnosti kmalu postala del stalne oborožitve.


Prijavi napako v članku