Računalništvo, telefonija
26.01.2020 11:08
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ulice Houstona bodo varovali robotski policisti

Ulice Houstona bodo prek kriminalom varovali robotski policisti
Ulice Houstona bodo prek kriminalom varovali robotski policisti

Sodobne robote najdemo že tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Proizvajalci in delodajalci v to panogo namreč vlagajo vse več denarja, saj so stroški dela tu precej nižji, hkrati pa se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače. Pametni roboti so postali zanimivi tudi za Houstonsko policijo, saj so prve robote policiste že »poslali« na delo.

Roboti policisti bodo delo opravljali na različnih lokacijah po ameriškem mestu Houston, pri čemer pa gre tu za pilotni projekt. Če se bo ta izkazal za uspešnega, bi napredni roboti policisti lahko v prihodnosti patruljirali več območij. Robotski policisti se bodo po parkih in parkiriščih premikali s hitrostjo do pet kilometrov na uro, medtem ko bo na železniških postajah nameščen stacionarni robot. Roboti bodo seveda imeli tudi kamere, s katerimi bo policija lahko spremljala razmere in bodo lahko komunicirali tudi z ljudmi.

Robot policist lahko seveda tudi komunicira z ljudmi, a pri tem uporablja zgolj kratke fraze, kot so na primer »dobro jutro«, »dober dan« in »lahko noč«. Čeprav to ni prvi poskus uvajanja robotov v policijske sile, so se vsi dosedanji tovrstni poskusi izjalovili. Kdo ve, morda bo novi robot imel nekoliko več sreče in se mu bodo kmalu pridružili še drugi, nekoliko bolj izpopolnjeni roboti.


Prijavi napako v članku