Računalništvo, telefonija
14.09.2017 02:00

Deli z drugimi:

Share

Učinkovita in varna hramba podatkov

Učinkovita in varna hramba podatkov
Učinkovita in varna hramba podatkov

Podatki so vedno bili in ostajajo najpomembnejši ter bistveni del vsake mobilne naprave, domačega računalnika, tako v poslovni kakor tudi v zasebni sferi. Jih upravljate dovolj pametno, da so varni, dosegljivi? Vam brskanje po njih prihrani čas in za vse skupaj ne zapravite preveč?

Ko govorimo o hrambi podatkov, je pomembno, da se osredotočimo predvsem na tri kriterije, in sicer razpoložljivost, celovitost ter zaupnost podatkov. Odvisno od tega, katere podatke hranite na določeni lokaciji, je treba temu primerno zagotoviti zadovoljivo stopnjo omenjenih kriterijev. Če določen podatek nekje shranite in dostop zavarujete, morate paziti, da vam bo na voljo vedno, ko ga boste potrebovali (razpoložljivost). V nasprotnem primeru je takšna hramba neprimerna. Paziti morate, da boste podatkom, ko boste naslednjič do njih dostopali, še vedno lahko zaupali (celovitost). In ne nazadnje morate poskrbeti, da shranjeni podatki ne pridejo v napačne roke, če niso javni (zaupnost) in ni mišljeno, da jih lahko vidi vsakdo.

Kje vse lahko podatke hranite?

V grobem lahko razdelite lokacije hrambe podatkov na lokalno in mrežno hrambo in hrambo v oblaku ter tiste podatke, ki jih imate shranjene na podatkovnih nosilcih. Odvisno od tipa podatkov je najbolje izbrati primerno rešitev. Če so podatki občutljive narave, jih najverjetneje ni primerno hraniti v kateri od oblačnih storitev ponudnikov, saj so lahko ogroženi v primeru kakšnega vdora ali nepooblaščenega dostopa. Osebne podatke in dokumente lahko hranite tudi lokalno na svojih napravah ali pa jih delite z ostalimi zaposlenimi s pomočjo vzpostavljene mreže v organizaciji. Podatkovni nosilci, po možnosti z omogočeno enkripcijo, so prav tako dobra izbira za hrambo občutljivih informacij. Paziti morate le na to, da na koncu tudi sam medij primerno zaščitite in ga pospravite na primerno mesto (sef, zaklenjena omara ali predal itd.).

Celoten članek si lahko preberete v reviji …

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte niti:

  • IFA 2017: Kakšno tehnologijo prinaša prihodnost?
  • Najboljše aplikacije za shranjevanje podatkov v oblaku
  • Velika napaka, ki jo delamo na javnih omrežjih Wi-Fi

Nova številka je že v prodaji, dobite pa jo na vseh bolje založenih prodajnih mestih revij in časopisov.


Prijavi napako v članku