Telefoni
23.02.2012 12:01

Deli z drugimi:

Share

Ubuntu za mobilne telefone Android

Ubuntu se bo več kot odlično prilegal pametnim mobilnim telefonom Android.
Ubuntu se bo več kot odlično prilegal pametnim mobilnim telefonom Android.

Ubuntu je brezplačen operacijski sistem, ki je med ljubitelji odprte kode zelo priljubljen. Ker vse več računalničarjev posega še po zmogljivih pametnih mobilnih telefonih, se je podjetje Canonical odločilo, da pripravi Ubuntu še za mobilnike Android. Tu dejansko ne gre za lasten mobilni operacijski sistem, ampak le za zelo zanimiv in nadvse uporaben dodatek k Androidu.

Koncept Ubuntuja za Android je tako preprost kot uporaben. Ko mobilnik ni priključen na podstavek, ga uporabljamo kot običajno napravo Android. Ob priklopu na podstavek, ki je povezan na zaslon, se bo aktiviral Ubuntu z grafičnim vmesnikom Unity. Mobilni operacijski sisten Android in programski dodatek Ubuntu si bosta pri tem delila tako datotečni sistem kot jedro sistema.

Na ta način bomo imeli osebni računalnik vedno na dosegu roke. Ta bo seveda povezan še s storitvami računalništva v oblaku. Zanimivo je tudi to, da bomo lahko v okolju Ubuntu brez težav uporabljali programsko opremo za Android. Če bomo pametni mobilni telefon priključili na domači televizor, se bo na zaslonu mobilnika prikazal čistokrvni Ubuntu TV vmesnik.

Podjetje Canonical je ob priložnosti razkrilo še strojne zahteve za mobilnik Android, ki bo lahko poganjal Ubuntu kot dodatek. Ta bo moral biti opremljen z vsaj dvojedrnim procesorjem frekvence enega gigaherca, sistemskim pomnilnikom kapacitete 512 megabajtov in visokoločljivim video izhodom HDMI. Več informacij o zanimive projektu podjetja Canonical so na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/E9UoM. Novost bo javnosti prvič predstavljena na marčevski konferenci Mobile World Congress 2012.


Prijavi napako v članku